top banner
Un proiect susținut de
BCR

Pensiile ocupationale, gata de start

15 Iunie 2022 | Autor: Conso

Pensiile ocupationale, gata de start

Din acest an, avem o prima companie autorizata ca administrator de fonduri de pensii ocupationale. Angajatorii vor avea astfel la dispozitie inca o modalitate pentru a putea sa ofere beneficii suplimentare salariatilor. 

BCR Pensii este prima companie din Romania care in februarie a fost autorizata de catre ASF ca administrator de fonduri de pensii ocupationale Pilon IV. BCR Pensii mai administreaza in acest moment fondul de pensii private obligatorii FPAP BCR (Pilonul 2) si fondul de pensii facultative FPF BCR PLUS (Pilonul 3). 

Prin intermediul pensiilor ocupationale, care reprezinta o schema de pensii optionala (Pilonul IV), angajatorii pot asigura beneficii suplimentare salariatilor sub forma unei contributii la fond. Fiecare companie care decide sa lanseze un astfel de fond va oferi produsul tuturor angajatilor si va vira contributii in contul acestora. Contributiile pot fi insa diferentiate pe criterii vizand vechimea, functia detinuta sau nivelul salarial.

De ce o pensie privata? 

In afara pensiei de stat si a celei private obligatorii (Pilonul I si II) unde suntem inscrisi automat, putem opta pentru o pensie privata facultativa (Pilonul III) sau pentru una ocupationala (Pilonul IV), daca angajatorul are un astfel de plan. 

Aparitia unor alternative pentru pensia de stat a avut la baza constatarea disproportiei dintre numarul angajatilor si cel al pensionarilor, echilibrul rupandu-se dupa schimbarea regimului politic din 1989. 

Numarului tot mai mare de pensionari a inceput sa-i corespunda un numar in scadere de salariati, astfel incat principiul contributivitatii intre generatii nu va mai fi suficient, ci dimpotriva. Ca atare, o abordare prudenta este alocarea banilor pentru pensia proprie chiar din timpul vietii active. In consecinta, o parte dintre contributiile de asigurari sociale (25% din salariul brut) este directionata spre fondul de pensii obligatorii administrate privat (in prezent 3,75% din salariul brut) pentru ca viitorii pensionari sa isi obtina veniturile atat de la stat, cat si din propriile contributii administrate privat (Pilonul II).  

Suplimentar, cei care pot cotiza mai mult pentru viitoarea pensie au la dispozitie fondurile de pensii facultative, unde fiecare contribuie cu cat doreste, in limita plafonului legal (Pilonul III) si fondurile de pensii ocupationale (Pilonul IV) unde angajatorii pot asigura beneficii suplimentare salariatilor sub forma unei contributii la fond. 

Exista diferente importante privind contributiile intre schemele de pensii. Daca in ceea ce priveste Pilonul II contributiile sunt fixe din punct de vedere procentual, la Pilonul III valoarea contributiei este variabila, fiind plafonata la maximum 15% din salariul brut al participantului, iar la Pilonul IV contributia proprie a participantului poate fi de maximum o treime din veniturile salariale brute lunare (sau din veniturile asimilate acestora) ale angajatului, fara a putea depasi, impreună cu celelalte retineri pe care le-ar avea angajatul, jumatate din salariile nete lunare, respectiv din veniturile asimilate. 

Sumele aferente contributiilor la pensia facultativa Pilon III sunt scutite de la plata impozitului pe venitul din salarii de 10%, in limita a 400 de euro pe an. Astfel, conform Codului Fiscal in vigoare, realizand plata contributiei prin intermediul angajatorului, este mai simplu pentru participanti sa economiseasca niste bani pe care altfel i-ar fi platit ca impozit.

Diferente intre schemele de pensii optionale

Daca in cazul Pilonului III participantul isi alege fondul de pensii la care doreste sa adere, in cazul Pilonului IV angajatorul este cel care stabileste o schema de pensii ocupationale pentru toti angajatii sai. 

In cazul Pilonului III, contributiile pot fi colectate de catre angajator sau participantul isi poate vira singur contributia lunara. De asemenea, angajatorul poate alege sa contribuie si el la pensia facultativa a salariatului. 

In cazul Pilonului IV, angajatorul este cel care contribuie la pensia ocupationala a salariatilor, care pot si ei contribui la pensia lor Pilon IV, dar numai dupa incheierea perioadei de vesting (daca este stabilita o astfel de clauza).

Angajatorul care doreste sa ofere o astfel de schema de pensii ocupationale va semna un contract de administrare cu o companie specializata, autorizata de ASF (Administratorul).

Administratorul va transmite angajatorului actele individuale de aderare spre a fi completate si semnate de catre fiecare angajat, viitor participant, urmand ca angajatorul sa ii transmita administratorului actele individuale de aderare completate si semnate de angajati.

O caracteristica specifică Pilonului IV este aceasta clauza de vesting, care presupune ca angajatii devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum 3 ani, cu conditia ca raportul in baza caruia au fost platite respectivele contributii de catre angajator sa fie inca in vigoare. Ulterior datei la care angajatul dobandeste dreptul de proprietate asupra activului personal, poate incepe sa contribuie el insusi la fondul de pensii ocupationale, in  conditiile si termenii prevazuti in prospectul si/sau schema de pensii.

La Pilonul II, participantii pot intra in posesia banilor atunci cand se pensioneaza pentru pensia de la stat, la limita de varsta. In cazul Pilonului III, banii pot fi accesati atunci cand participantul implineste varsta de 60 de ani, in conditiile legii. De asemenea, pentru ambii Piloni, sumele pot fi accesate si in cazul unei invaliditati de gradul I sau II, nerevizuibila, cu pierderea totala a capacitatii de munca. 

Pentru Pilonul IV, dreptul la pensia ocupationala se poate deschide, la cererea participantului, in conditiile prevazute de schema si prospect sau prin exceptie, incepand cu momentul implinirii varstei standard de pensionare prevazute de sistemul public de pensii, respectiv cu data implinirii varstei de pensionare reglementată de alte acte normative, in raport cu categoria profesionala din care face parte, dupa caz.
 
In cazul decesului participantului inainte de deschiderea dreptului la pensie, contravaloarea activului personal revine mostenitorilor acestuia, in conditiile legii, conform actului de succesiune.

La cate scheme de pensii vom cotiza?

La Pilonul II, participantul poate alege un singur fond de pensii. La Pilonul III participantul poate participa la mai multe fonduri. La Pilonul IV, daca angajatorul ofera o schema de pensii ocupationale, va participa la acel fond de pensii.

La Pilonul II, participantii pot alege oricand sa se transfere la un alt fond Pilon II din piata. De asemenea, la Pilonul III participantii pot alege oricand sa se transfere la alte fonduri Pilon III sau Pilon IV din piata. In ceea ce priveste Pilonul IV, la incetarea relatiilor contractuale cu angajatorul, intervenita dupa expirarea perioadei de vesting (daca o astfel de clauza a fost stabilita), participantul poate să opteze pentru transferarea la un alt fond Pilon IV sau la un fond Pilon III. 

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

Vom trece in 2022 de la cryptomanie la cryptodepresie?

Vom trece in 2022 de la cryptomanie la cryptodepresie?

Moda investitiei in criptomonede a devenit tot mai raspandita anul trecut, pe fondul revenirii marilor economii ale lumii la o turatie apropiata de cea normala, mentinerii dobanzilor reduse si cresterii apetitului de risc din partea investitorilor. Dar lucrurile se pot schimba in 2022.

07 Feb 2022 | Banchereza
5 recomandari pentru identificarea creditului imobiliar ideal

5 recomandari pentru identificarea creditului imobiliar ideal

Toata lumea isi doreste o casa, dar sunt momente in care ne intrebam daca pretul la care am face achizitia, de cele mai multe ori prin credit, este cel corect, si daca nu ar fi mai bine sa asteptam sa mai scada preturile de pe piata imobiliara sau dobanzile la credit.

21 Dec 2021 | Banchereza
Economisire sau investitii-cand este cel mai bun moment pentru fiecare?

Economisire sau investitii-cand este cel mai bun moment pentru fiecare?

Nimeni nu contesta ideea de a strange bani albi pentru zilele negre sau de a pune economiile la treaba cu un randament mai bun decat la banca, dar nu sunt foarte multi cei care stiu cand este cel mai bun moment sa te concentrezi pe fiecare dintre cele doua optiuni.

15 Dec 2021 | Banchereza
Alegem dobanda fixa sau variabila la creditele ipotecare in lei?

Alegem dobanda fixa sau variabila la creditele ipotecare in lei?

Cresterea inflatiei si implicit reducerea puterii de cumparare a debitorilor, amenintarile privind cresterea dobanzilor pe termen mediu, evaluarea puterii de rambursare pe termen lung trebuie luate in calcul cand ne alegem tipul de dobanda al unui credit ipotecar.

18 Noi 2021 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul