top banner
Un proiect susținut de
BCR

Nicușor, Victoraș și relația lor cu "Dobânda"

06 Martie 2023 | Autor: Norel Moise

Nicușor, Victoraș și relația lor cu "Dobânda"

Foto: iStock/BCR

Nicușor și Victoraș sunt prieteni încă de pe când băteau mingea printre blocuri. Cei doi s-au dovedit a fi genul de copii cumpătați: diferența dintre ei era că Nicușor e un pic mai introvertit, chiar mai fricos am putea spune, în timp ce Victoraș era mai sociabil, mai exuberant, mai deschis la a comunica și a absorbi tot ceea ce îi putea oferi mediul înconjurător. 

Ambii primeau de la părinți ceva bani de buzunar: niciunul dintre ei nu era prea cheltuitor, așa că, mai mereu, la final de lună, le rămâneau bani. Nicușor cel conservator îi număra cu grijă și îi îndesa în "porcușorul pușculiță". Victoraș însă și-a întrebat părinții cum ar putea să valorifice mai bine aceste mici rezerve. Părinții l-au ajutat să îi depună într-un cont și să își facă un depozit bancar. 

Ajunși la vârsta majoratului, Nicușor și Victoraș au stat de vorbă despre bănuții strânși – ambii puseseră deoparte sume sensibil egale în anii precedenți. Ușor nedumerit, Nicușor a constatat că în "porcușorul" lui era o sumă sensibil mai mică decât cea adunată de Victoraș. Și s-a întrebat de unde provine această diferență. Răspunsul era unul simplu: Victoraș făcuse deja cunoștință cu "doamna" Dobândă, personajul principal al scrierii de față.

Să spunem că "Doamna Dobândă" e unul dintre personajele cele mai cunoscute ale economiei și finanțelor, și e prezentă în viața noastră de zi cu zi, an de an. 

Încercând o definiție pornind chiar de la povestea noastră, Dobânda ar fi acea sumă de bani pe care banca ți-o plătește pentru faptul că tu îi încredințezi o sumă de bani, pentru o anumită perioadă. Și facem în acest fel cunoștință cu prima formă a Dobânzii, Dobânda PASIVĂ

Banca, la rândul ei, trebuie să valorifice banii primiți spre găzduire, pentru a avea din ce plăti aceste dobânzi. Așa că, la rândul său, oferă credite celor care au nevoie de bani, încasând de la aceștia tot dobânzi. E evident că acestea sunt mai mari decât primele, întrucât trebuie să acopere și cheltuilelile sale de funcționare și un profit pentru acționarii săi. Facem astfel cunoștință cu Dobânda ACTIVĂ.

Vă întrebați, desigur, cam cum se calculează aceste dobânzi. Instrumentul principal cu care operăm e Rata Dobânzii, adică acel procent din suma împrumutată care trebuie plătit pentru utilizarea banilor. De foarte multe ori se face confuzie între această rată a dobânzii, care e un procent, și dobândă, care este o sumă.

Matematic, avem două modalități de a calcula dobânda. Dacă perioada de calcul este de până la un an, Dobânda se obține înmulțind Suma Economisită cu Rata Dobânzii și Perioada de timp pe care e constituit depozitul, exprimată în ani (altfel spus, dacă e pe 3 luni, vom înmulți cu 3/12, unde 12 e numărul total de luni ale anului). Aceasta ar fi formula de calcul a Dobânzii SIMPLE.

Cea de a doua metodă de calcul se referă la depozitele constituite pe mai mult de un an. Și ajungem la ceea ce numim Dobândă COMPUSĂ

De ce se folosește o astfel de dobândă? Să presupunem că Victoraș depune la bancă 1000 de lei. După primul an, mia lui de lei, dacă ar primi o rată a dobânzii de 10%, ar ajunge 1100 de lei. Adică dobânda încasată pentru primul an ar fi de 100 de lei. 

Întrucât Victoraș nu avea nevoie de acea sumă după primul an, ea rămâne în cont, iar rata dobânzii pe anul următor se va aplica atât la suma inițial depusă cât și la această dobândă cuvenită pe primul an. Matematic, pentru al doilea an vom încasa 10% la 1100 de lei, deci dobânda va fi 110 lei. Iar pe total doi ani, vom avea o dobândă totală de 210 lei (100 de lei din primul an și 110 lei din al doilea an). 

Ca și formulă de calcul, ea poate fi sintetizată astfel: 
D=S(1+d)n – S, unde D e dobânda, S e suma economisită, d e rata dobânzii iar n e perioada pe care se constituie depozitul, exprimată tot în ani. 

Dacă tot vorbim de dobândă, trebuie să atingem și o problemă existențială de actualitate. Revenim la personajele noastre și presupunem că Nicușor și Victoraș vor să își ia și ei case și în consecință apelează la un împrumut bancar (credit pentru locuință). Avansul strâns de fiecare e destul de mare, așa că nu au nevoie de sume foarte mari și se vor împrumuta doar pe 5 ani. 

Din nou conservator din fire, Nicușor vrea să știe exact ce va plăti, așa că optează din oferta bancară pentru un credit cu DOBÂNDĂ FIXĂ și rate egale de rambursare (despre scadențare vom vorbi într-un episod viitor). Victoraș a auzit el că e posibil ca ratele dobânzilor să scadă, după ce au atins azi un nivel de vârf, așa că optează pentru o DOBÂNDĂ VARIABILĂ. 

Aceasta va fi calculată adunând o marjă a băncii, fixă, cu o parte variabilă, IRCC, rezultată din evoluțiile pieței. Altfel spus, Victoraș mizează că această parte variabilă va scădea pe parcursul celor 5 ani pe care se întinde creditul său. 

În final, să menționăm faptul că un cost al creditului nu se rezumă doar la Dobânda mai sus menționată: pe lângă aceasta, care reprezintă costul banilor, mai sunt și alte comisioane si asigurari ce trebuie plătite de cel care se împrumută. Dacă acestea se cumulează, vom ajunge la un alt tip de Dobândă: celebra DAE, Dobânda Anuală Efectivă (sau adevăratul cost al creditului, cum i se mai spune). Dar ea va fi personaj principal într-un alt episod de Banchereză.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

Rambursarea anticipată și economiile aduse împrumutatului

Rambursarea anticipată și economiile aduse împrumutatului

Creditele bancare pot fi accesate pentru diferite scopuri și pe diferite perioade de timp: de obicei aceste termene sunt alese de o așa manieră încât să dea un confort cât mai mare debitorului în ceea ce privește rambursarea. E o certitudine însă că împrumutatul va plăti dobândă mai mare/multă în situația în care creditul se întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Așadar, dacă situația financiară viitoare le permite, o parte din clienții băncilor decid să facă o rambursare anticipată a creditului.

17 Apr 2024 | Banchereza
Dicționar Banchereza: Băncile digitale

Dicționar Banchereza: Băncile digitale

Evoluția bankingului are o istorie multiseculară: cum s-a ajuns de la clasicele oficii bancare medievale la bankingul modern de azi și cum se fac pași mari pe calea neobankingului (digitalizarea e cuvântul de ordine, în orice discuție despre viitorul acestei industrii), încercăm să creionăm în rândurile de mai jos.

28 Mar 2024 | Banchereza
Creditul auto și leasingul financiar: avantaje și limitări. Cazul lui Alex și a camionetei mult visate

Creditul auto și leasingul financiar: avantaje și limitări. Cazul lui Alex și a camionetei mult visate

În episodul de azi din Banchereza încercăm să îl ajutăm pe Alex în luarea unei decizii privitoare la finanțarea unei camionete noi, așa că punem pe hârtie avantajele și dezavantajele, atât în ceea ce privește creditul, cât și în ceea ce privește leasingul.

28 Dec 2023 | Banchereza
Dicționar Explicativ de termeni economici: ce este sustenabilitatea?

Dicționar Explicativ de termeni economici: ce este sustenabilitatea?

Ne aflăm în fața unui nou an și ne dorim cu toții să fie unul cum nu se poate mai bun, unul în care să realizăm tot ceea ce nu am reușit până acum, ba chiar și ceva în plus. Poate visurile multora au ca unitate de măsură banii, unul dintre laitmotivele actualelor generații. „Zeul ban”e atotputernic: că doar nu degeaba ne place să spunem:„sănătoși să fim, că restul putem cumpăra”!

21 Dec 2023 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul