Banchereza Un proiect sustinut de

Moment de cotitura provocat de pandemia de coronavirus: Oamenii vor sa urce piramida economisirii

Pandemia de coronavirus ne schimba nu numai prezentul, ci, cum apar deja semne, ne va influenta si viitorul. O criza atat de puternica, venita pe neanuntate, care a lovit atat de brusc, nu e ceva care sa treaca fara urmari. Un milion de oameni s-au trezit in somaj tehnic, sute de mii de familii cu venituri diminuate.

In astfel de situatii se vede cel mai bine cat este important sa aveti o sursa de bani la care sa puteti apela cand veniturile va sunt semnificativ diminuate. Cum creditul este aproape exclus din discutie (e greu sa va imprumutati, cand nu puteti sa va sustineti nici macar traiul de zi cu zi), raman economiile.

Romanii au inceput sa fie mai receptivi la ideea de economisire de cand se confrunta cu pandemia de coronavirus. Au vazut cat sunt de expusi la o criza brusca si perspectiva de a fi luati din nou pe nepregatite nu surade nimanui.

Bancile au observat aceasta schimbare de atitudine si pregatesc strategii orientate spre economisire. La BCR, aceste strategii sunt formulate pe baza unei structuri a cheltuielilor unei persoane/familii:

- 50% din venituri pe nevoi fundamentale (rate, taxe/impozite, chirii/utilitati, traiul zilnic)
- 30% pe socializare (iesiri, restaurante etc.), vacante, hobby-uri
- 20% economisire


Structura economisirii, de la baza spre varf

La randul lor, economiile sunt structurate tot sub forma de piramida, de la cele de baza, urcand spre varf, la unele mai sofisticate. Daca nu va permiteti sa economisiti 20% din venituri luna de luna, puteti pune deoparte o proportie mai mica, distribuita in mai putine mijloace de economisire. Important este sa economisiti si sa puneti deoparte suma propusa cand ati incasat venitul, nu la sfarsitul lunii, cand probabil nu o mai aveti.

Dana Urzica, Sef departament Departamentul Customer Contact Management in BCR, descrie structura economisirii, de la baza spre varf:

  • La baza - depozite sau conturi de economii, bani pusi deoparte luna de luna, dar la care sa puteti avea acces intr-o situatie de urgenta. In mod ideal, acest cont de economii ar trebui sa aiba macar valoarea a trei salarii, pentru a putea trece la nivelul urmator de economii.
  • Etajul urmator - asigurare de viata
  • Un etaj mai sus - pensia privata Pilonul III
  • Investitii financiare, imobiliare

Din experienta de pana acum, oamenii devin mult mai receptivi daca lucrurile li se prezinta intr-o astfel de maniera structurata, pentru ca au in fata un tablou mult mai usor de inteles si nu doar ideea abstracta de a pune bani deoparte candva.

In privinta varstei de la care este bine sa incepeti sa economisiti, niciodata nu este prea devreme. Dar, in general, oamenii incep sa ia in calcul aceasta varianta si sa si faca pasi concreti in jurul varstei de 35-40 de ani.

Mai devreme, in jurul varstei de 25-30 de ani, ei sunt mai degraba orientati spre imprumut: pentru a-si satisface nevoile, apeleaza la credite de nevoi personale. Dar si in aceasta ipostaza creditul poate fi privit ca o investitie, pentru ca una este un imprumut pentru o vacanta si alta este un credit pentru o masina de spalat, de exemplu.

In sens invers, nici dupa 40 de ani nu e prea tarziu sa incepeti sa economisti. Daca va deschideti un cont de pensii facultative Pilonul III la varsta de 45 de ani, de exemplu, tot va raman de cotizat 20 de ani pana la pensie, perioada suficienta sa se adune o suma buna pentru batranete.


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente
Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente

Banii pot fi deopotriva o sursa de bucurie sau de stres. Stim asta cu totii si mai stim ca este foarte important modul in care ne raportam la acestia. De modul in care ne formam relatia cu banii pot depinde foarte multe lucruri ce tin de viata noastra, asa ca, ideal este ca relatia sa fie una buna si, mai ales, sanatoasa.

31 Martie 2021 | Banchereza

Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie
Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie

Profesorii scolilor din Romania pot utiliza la clase, din ianuarie, materiale educative interdisciplinare, dezvoltate de Scoala de Bani. Materialele au fost realizate intr-un grup de lucru format din 25 de cadre didactice din Iasi si pot fi descarcate gratuit de catre profesori, de pe platforma online Scoala de Bani

15 Februarie 2021 | Banchereza

Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii
Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii (P2) a aparut in 2008, cu rolul de a prelua din sarcina statului de a asigura banii pentru pensii. Este o sursa suplimentara de venit pentru batranete.

16 Decembrie 2020 | Banchereza

Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?
Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?

In prima parte a acestei serii de articole dedicate, am incercat sa punem in ecuatie pensia care ne asteapta, pentru a vedea daca ne ajunge. In acest episod, am trecut in revista cu Andrei Buruiana, expert BCR Pensii si profesor la Scoala de Bani, variantele de economisire care sa ne ajute sa ajungem la un nivel optim al pensiei.

2 Noiembrie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus