Banchereza Un proiect sustinut de

Moment de cotitura provocat de pandemia de coronavirus: Oamenii vor sa urce piramida economisirii

Pandemia de coronavirus ne schimba nu numai prezentul, ci, cum apar deja semne, ne va influenta si viitorul. O criza atat de puternica, venita pe neanuntate, care a lovit atat de brusc, nu e ceva care sa treaca fara urmari. Un milion de oameni s-au trezit in somaj tehnic, sute de mii de familii cu venituri diminuate.

In astfel de situatii se vede cel mai bine cat este important sa aveti o sursa de bani la care sa puteti apela cand veniturile va sunt semnificativ diminuate. Cum creditul este aproape exclus din discutie (e greu sa va imprumutati, cand nu puteti sa va sustineti nici macar traiul de zi cu zi), raman economiile.

Romanii au inceput sa fie mai receptivi la ideea de economisire de cand se confrunta cu pandemia de coronavirus. Au vazut cat sunt de expusi la o criza brusca si perspectiva de a fi luati din nou pe nepregatite nu surade nimanui.

Bancile au observat aceasta schimbare de atitudine si pregatesc strategii orientate spre economisire. La BCR, aceste strategii sunt formulate pe baza unei structuri a cheltuielilor unei persoane/familii:

- 50% din venituri pe nevoi fundamentale (rate, taxe/impozite, chirii/utilitati, traiul zilnic)
- 30% pe socializare (iesiri, restaurante etc.), vacante, hobby-uri
- 20% economisire


Structura economisirii, de la baza spre varf

La randul lor, economiile sunt structurate tot sub forma de piramida, de la cele de baza, urcand spre varf, la unele mai sofisticate. Daca nu va permiteti sa economisiti 20% din venituri luna de luna, puteti pune deoparte o proportie mai mica, distribuita in mai putine mijloace de economisire. Important este sa economisiti si sa puneti deoparte suma propusa cand ati incasat venitul, nu la sfarsitul lunii, cand probabil nu o mai aveti.

Dana Urzica, Sef departament Departamentul Customer Contact Management in BCR, descrie structura economisirii, de la baza spre varf:

  • La baza - depozite sau conturi de economii, bani pusi deoparte luna de luna, dar la care sa puteti avea acces intr-o situatie de urgenta. In mod ideal, acest cont de economii ar trebui sa aiba macar valoarea a trei salarii, pentru a putea trece la nivelul urmator de economii.
  • Etajul urmator - asigurare de viata
  • Un etaj mai sus - pensia privata Pilonul III
  • Investitii financiare, imobiliare

Din experienta de pana acum, oamenii devin mult mai receptivi daca lucrurile li se prezinta intr-o astfel de maniera structurata, pentru ca au in fata un tablou mult mai usor de inteles si nu doar ideea abstracta de a pune bani deoparte candva.

In privinta varstei de la care este bine sa incepeti sa economisiti, niciodata nu este prea devreme. Dar, in general, oamenii incep sa ia in calcul aceasta varianta si sa si faca pasi concreti in jurul varstei de 35-40 de ani.

Mai devreme, in jurul varstei de 25-30 de ani, ei sunt mai degraba orientati spre imprumut: pentru a-si satisface nevoile, apeleaza la credite de nevoi personale. Dar si in aceasta ipostaza creditul poate fi privit ca o investitie, pentru ca una este un imprumut pentru o vacanta si alta este un credit pentru o masina de spalat, de exemplu.

In sens invers, nici dupa 40 de ani nu e prea tarziu sa incepeti sa economisti. Daca va deschideti un cont de pensii facultative Pilonul III la varsta de 45 de ani, de exemplu, tot va raman de cotizat 20 de ani pana la pensie, perioada suficienta sa se adune o suma buna pentru batranete.


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Cum putem economisi. Studiu de caz al unei familii din Brasov
Cum putem economisi. Studiu de caz al unei familii din Brasov

Cu totii ne dorim ca la sfarsitul lunii sa ne mai ramana niste bani din salariu, pe care sa-i punem deoparte pentru mai tarziu, sau poate pentru vreo vacanta, sau poate pentru vreo investitie destul de mica incat sa nu necesite un credit, dar destul de mare incat sa ne dezechilibreze bugetul lunar.

7 August 2020 | Banchereza

Cum au gestionat trei cupluri banii, pe timp de pandemie
Cum au gestionat trei cupluri banii, pe timp de pandemie

Gestiunea banilor in cuplu poate presupune anumite provocari chiar si in vremuri normale, cu atat mai mult pe timp de pandemie. Schimbarile aparute in ultimele trei luni au avut efecte din multe puncte de vedere.

15 Iulie 2020 | Banchereza

Cum cumparam echilibrat?
Cum cumparam echilibrat?

Peste 90% din deciziile de achizitie pe care le luam sunt emotionale. In ultimele luni, unii dintre noi am renuntat la a mai cumpara lucruri de care nu avem nevoie si ne-am concentrat pe strictul necesar, in timp ce altii am cazut prada tentatiilor cumparaturilor online. Cum putem evita achizitiile din impuls?

4 Iunie 2020 | Banchereza

5 activitati de vacanta pentru a invata copiii despre bani
5 activitati de vacanta pentru a invata copiii despre bani

E important sa-i învatam pe copii si tineri cum sa-si gestioneze mai bine banii, iar faptul ca acum sunt în vacanta si au mai mult timp liber, e o oportunitate ca sa ii provocam sa invete cum sa aiba grija de banii lor si sa deprinda abilitati legate de educatia financiara.

2 Iunie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus