top banner
Un proiect susținut de
BCR

Moment de cotitura provocat de pandemia de coronavirus: Oamenii vor sa urce piramida economisirii

22 Iulie 2020 | Autor: Scoala de Bani

Moment de cotitura provocat de pandemia de coronavirus: Oamenii vor sa urce piramida economisirii

Pandemia de coronavirus ne schimba nu numai prezentul, ci, cum apar deja semne, ne va influenta si viitorul. O criza atat de puternica, venita pe neanuntate, care a lovit atat de brusc, nu e ceva care sa treaca fara urmari. Un milion de oameni s-au trezit in somaj tehnic, sute de mii de familii cu venituri diminuate.

In astfel de situatii se vede cel mai bine cat este important sa aveti o sursa de bani la care sa puteti apela cand veniturile va sunt semnificativ diminuate. Cum creditul este aproape exclus din discutie (e greu sa va imprumutati, cand nu puteti sa va sustineti nici macar traiul de zi cu zi), raman economiile.

Romanii au inceput sa fie mai receptivi la ideea de economisire de cand se confrunta cu pandemia de coronavirus. Au vazut cat sunt de expusi la o criza brusca si perspectiva de a fi luati din nou pe nepregatite nu surade nimanui.

Bancile au observat aceasta schimbare de atitudine si pregatesc strategii orientate spre economisire. La BCR, aceste strategii sunt formulate pe baza unei structuri a cheltuielilor unei persoane/familii:

- 50% din venituri pe nevoi fundamentale (rate, taxe/impozite, chirii/utilitati, traiul zilnic)
- 30% pe socializare (iesiri, restaurante etc.), vacante, hobby-uri
- 20% economisire


Structura economisirii, de la baza spre varf

La randul lor, economiile sunt structurate tot sub forma de piramida, de la cele de baza, urcand spre varf, la unele mai sofisticate. Daca nu va permiteti sa economisiti 20% din venituri luna de luna, puteti pune deoparte o proportie mai mica, distribuita in mai putine mijloace de economisire. Important este sa economisiti si sa puneti deoparte suma propusa cand ati incasat venitul, nu la sfarsitul lunii, cand probabil nu o mai aveti.

Dana Urzica, Sef departament Departamentul Customer Contact Management in BCR, descrie structura economisirii, de la baza spre varf:

  • La baza - depozite sau conturi de economii, bani pusi deoparte luna de luna, dar la care sa puteti avea acces intr-o situatie de urgenta. In mod ideal, acest cont de economii ar trebui sa aiba macar valoarea a trei salarii, pentru a putea trece la nivelul urmator de economii.
  • Etajul urmator - asigurare de viata
  • Un etaj mai sus - pensia privata Pilonul III
  • Investitii financiare, imobiliare

Din experienta de pana acum, oamenii devin mult mai receptivi daca lucrurile li se prezinta intr-o astfel de maniera structurata, pentru ca au in fata un tablou mult mai usor de inteles si nu doar ideea abstracta de a pune bani deoparte candva.

In privinta varstei de la care este bine sa incepeti sa economisiti, niciodata nu este prea devreme. Dar, in general, oamenii incep sa ia in calcul aceasta varianta si sa si faca pasi concreti in jurul varstei de 35-40 de ani.

Mai devreme, in jurul varstei de 25-30 de ani, ei sunt mai degraba orientati spre imprumut: pentru a-si satisface nevoile, apeleaza la credite de nevoi personale. Dar si in aceasta ipostaza creditul poate fi privit ca o investitie, pentru ca una este un imprumut pentru o vacanta si alta este un credit pentru o masina de spalat, de exemplu.

In sens invers, nici dupa 40 de ani nu e prea tarziu sa incepeti sa economisti. Daca va deschideti un cont de pensii facultative Pilonul III la varsta de 45 de ani, de exemplu, tot va raman de cotizat 20 de ani pana la pensie, perioada suficienta sa se adune o suma buna pentru batranete.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

Rambursarea anticipată și economiile aduse împrumutatului

Rambursarea anticipată și economiile aduse împrumutatului

Creditele bancare pot fi accesate pentru diferite scopuri și pe diferite perioade de timp: de obicei aceste termene sunt alese de o așa manieră încât să dea un confort cât mai mare debitorului în ceea ce privește rambursarea. E o certitudine însă că împrumutatul va plăti dobândă mai mare/multă în situația în care creditul se întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Așadar, dacă situația financiară viitoare le permite, o parte din clienții băncilor decid să facă o rambursare anticipată a creditului.

17 Apr 2024 | Banchereza
Dicționar Banchereza: Băncile digitale

Dicționar Banchereza: Băncile digitale

Evoluția bankingului are o istorie multiseculară: cum s-a ajuns de la clasicele oficii bancare medievale la bankingul modern de azi și cum se fac pași mari pe calea neobankingului (digitalizarea e cuvântul de ordine, în orice discuție despre viitorul acestei industrii), încercăm să creionăm în rândurile de mai jos.

28 Mar 2024 | Banchereza
Creditul auto și leasingul financiar: avantaje și limitări. Cazul lui Alex și a camionetei mult visate

Creditul auto și leasingul financiar: avantaje și limitări. Cazul lui Alex și a camionetei mult visate

În episodul de azi din Banchereza încercăm să îl ajutăm pe Alex în luarea unei decizii privitoare la finanțarea unei camionete noi, așa că punem pe hârtie avantajele și dezavantajele, atât în ceea ce privește creditul, cât și în ceea ce privește leasingul.

28 Dec 2023 | Banchereza
Dicționar Explicativ de termeni economici: ce este sustenabilitatea?

Dicționar Explicativ de termeni economici: ce este sustenabilitatea?

Ne aflăm în fața unui nou an și ne dorim cu toții să fie unul cum nu se poate mai bun, unul în care să realizăm tot ceea ce nu am reușit până acum, ba chiar și ceva în plus. Poate visurile multora au ca unitate de măsură banii, unul dintre laitmotivele actualelor generații. „Zeul ban”e atotputernic: că doar nu degeaba ne place să spunem:„sănătoși să fim, că restul putem cumpăra”!

21 Dec 2023 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul