top banner
Un proiect susținut de
BCR

Greseli financiare si ce putem invata din ele

07 Octombrie 2020 | Autor: Scoala de Bani

Greseli financiare si ce putem invata din ele

Nimeni nu s-a nascut invatat, iar educatia financiara nu este tocmai o materie obligatorie la scoala. Asa ca nu e de mirare ca mai toti facem din cand in cand greseli cand vine vorba de felul in care ne gestionam banii. 

In functie de cati avem si de relatia cu acestia, problemele aparute pot fi mai mari sau mai mici si mai mult sau mai putin costisitoare. Iar lucrurile sunt mereu subiective, pentru ca impactul este diferit pentru fiecare in parte, la fel si modul in care ne raportam la lucruri. Ratarea unei reduceri pentru un articol vestimentar poate fi o tragedie pentru unii, in vreme ce altii considera o eroare faptul ca nu au avut o rezerva pentru zile negre. 

Si, pentru ca invatam intotdeauna cel mai bine din exemplele negative, am intrebat cativa oameni despre greselile lor financiare si cum i-au afectat acestea in timp. 

Mai ales in contextul actual, in care criza le-a adus probleme multora, cea mai des intalnita greseala mentionata de cei cu care am discutat se refera la lipsa unui cont de economii. „Imi pare rau ca nu am inceput sa pun deoparte inca de la primul job, mi-ar fi fost mai util odata cu trecerea timpului si cresterea cheltuielilor”, spune Sonia, care are 30 de ani. „As vrea sa ma tin de bunul obicei de a adauga bani in contul de economii lunar, insa de multe ori nu respect aceasta regula si apoi imi pare rau” adauga Elena, care are 27 de ani. 

O alta problema recurenta este cea referitoare la micile cheltuieli sau cheltuielile inutile facute din impuls. „De multe ori am cheltuit bani pe lucruri care nu sunt durabile (haine, obiecte) si nu reprezinta o investitie pe termen lung”, spune Sonia. In timp ce Ema, care are 37 de ani, conchide: „Imi pare rau ca nu am ascultat de tanara de vorba mamei mele: cheltuielile mici le intrec pe cele mari. Multi bani s-au dus astfel pe apa sambetei.”

Cand ai 24 de ani, greselile financiare cele mai mari pot fi foarte diferite. „Ar fi trebuit sa citesc  cu atentie lista de comisioane pentru exchange si scos bani de la ATM in alta tara atunci cand am calatorit, pentru ca as fi putut evita niste cheltuieli suplimentare” spune pe de-o parte Sorina. 

Pentru Radu, care lucreaza in IT, problema este una de investitii, mai degraba: „Am avut norocul sa-mi cumpar un apartament atunci cand m-am mutat la facultate. Insa, in contextul pandemiei, regret ca nu am optat mai degraba pentru o casa, cu toate ca ar fi insemnat sa ma distantez de centrul orasului. Mi-ar fi prins bine o curte mai mare, unde sa am loc de gradinarit, garaj si chiar sa tin un catel. Ar fi fost o investitie mult mai buna pe termen lung.

La 51 de ani si cu o cariera in domeniul artistic, Andrei vede altfel situatia: „Probabil cea mai mare greseala financiara e ca nu m-am angajat si nu am un job stabil. E principalul motiv pentru care viata mea financiara nu este atat de usor de cuantificat si manageriat.” Maria, pe de alta parte, la 45 de ani regreta ca nu a investit: „Nu am investit niciodata sume considerabile in nimic, nici macar intr-un apartament propriu. Posibil ca asta sa fi fost o greseala pe termen lung, avand in vedere ca oricum platim chiria, cand am fi putut plati rata la credit si la final ramaneam cu o proprietate.”

Indiferent de varsta, profesie sau veniturile castigate, educatia financiara este extrem de importanta si ne poate ajuta in luarea unor decizii mai bune nu doar pe termen scurt, ci si pe termen lung. Este important sa privim lucrurile in mod constructiv, sa invatam din greselile facute si sa corectam pe cat posibil tiparele mai putin benefice referitoare la bani. Nu este niciodata prea tarziu sa adopti obiceiuri financiare sanatoase si sa schimbi lucrurile in bine. 

Iata si cateva sfaturi utile pentru a evita greselile:


  • 1 Tine cont de cheltuielile facute, chiar si atunci cand sunt mici. In felul acesta vei avea o privire de ansamblu si vei putea vedea cum se reflecta asupra situatiei tale financiare in timp.
  • 2 Incearca intotdeauna sa nu te intinzi mai mult decat iti permiti. Cu alte cuvinte, pastreaza mereu o mica rezerva, astfel incat sa nu fi luat prin surprindere de schimbarile abrupte.
  • 3 Consulta-te cu persoane ce au mai multa experienta financiara atunci cand nu esti sigur de anumite decizii pe care vrei sa le iei.
  • 4 Adopta o perspectiva pe termen lung atunci cand vine vorba de planificarea financiara. Astfel, va fi mai usor sa planifici, chiar daca o faci in etape. 
  • 5 Tine minte ca banii sunt facuti ca sa circule, asa ca nu lua nicio schimbare aparuta in fluxurile tale financiare drept finala si adapteaza-te la situatiile cu care te confrunti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

Rambursarea anticipată și economiile aduse împrumutatului

Rambursarea anticipată și economiile aduse împrumutatului

Creditele bancare pot fi accesate pentru diferite scopuri și pe diferite perioade de timp: de obicei aceste termene sunt alese de o așa manieră încât să dea un confort cât mai mare debitorului în ceea ce privește rambursarea. E o certitudine însă că împrumutatul va plăti dobândă mai mare/multă în situația în care creditul se întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Așadar, dacă situația financiară viitoare le permite, o parte din clienții băncilor decid să facă o rambursare anticipată a creditului.

17 Apr 2024 | Banchereza
Dicționar Banchereza: Băncile digitale

Dicționar Banchereza: Băncile digitale

Evoluția bankingului are o istorie multiseculară: cum s-a ajuns de la clasicele oficii bancare medievale la bankingul modern de azi și cum se fac pași mari pe calea neobankingului (digitalizarea e cuvântul de ordine, în orice discuție despre viitorul acestei industrii), încercăm să creionăm în rândurile de mai jos.

28 Mar 2024 | Banchereza
Creditul auto și leasingul financiar: avantaje și limitări. Cazul lui Alex și a camionetei mult visate

Creditul auto și leasingul financiar: avantaje și limitări. Cazul lui Alex și a camionetei mult visate

În episodul de azi din Banchereza încercăm să îl ajutăm pe Alex în luarea unei decizii privitoare la finanțarea unei camionete noi, așa că punem pe hârtie avantajele și dezavantajele, atât în ceea ce privește creditul, cât și în ceea ce privește leasingul.

28 Dec 2023 | Banchereza
Dicționar Explicativ de termeni economici: ce este sustenabilitatea?

Dicționar Explicativ de termeni economici: ce este sustenabilitatea?

Ne aflăm în fața unui nou an și ne dorim cu toții să fie unul cum nu se poate mai bun, unul în care să realizăm tot ceea ce nu am reușit până acum, ba chiar și ceva în plus. Poate visurile multora au ca unitate de măsură banii, unul dintre laitmotivele actualelor generații. „Zeul ban”e atotputernic: că doar nu degeaba ne place să spunem:„sănătoși să fim, că restul putem cumpăra”!

21 Dec 2023 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul