Banchereza Un proiect sustinut de

Greseli financiare si ce putem invata din ele

Nimeni nu s-a nascut invatat, iar educatia financiara nu este tocmai o materie obligatorie la scoala. Asa ca nu e de mirare ca mai toti facem din cand in cand greseli cand vine vorba de felul in care ne gestionam banii. 

In functie de cati avem si de relatia cu acestia, problemele aparute pot fi mai mari sau mai mici si mai mult sau mai putin costisitoare. Iar lucrurile sunt mereu subiective, pentru ca impactul este diferit pentru fiecare in parte, la fel si modul in care ne raportam la lucruri. Ratarea unei reduceri pentru un articol vestimentar poate fi o tragedie pentru unii, in vreme ce altii considera o eroare faptul ca nu au avut o rezerva pentru zile negre. 

Si, pentru ca invatam intotdeauna cel mai bine din exemplele negative, am intrebat cativa oameni despre greselile lor financiare si cum i-au afectat acestea in timp. 

Mai ales in contextul actual, in care criza le-a adus probleme multora, cea mai des intalnita greseala mentionata de cei cu care am discutat se refera la lipsa unui cont de economii. „Imi pare rau ca nu am inceput sa pun deoparte inca de la primul job, mi-ar fi fost mai util odata cu trecerea timpului si cresterea cheltuielilor”, spune Sonia, care are 30 de ani. „As vrea sa ma tin de bunul obicei de a adauga bani in contul de economii lunar, insa de multe ori nu respect aceasta regula si apoi imi pare rau” adauga Elena, care are 27 de ani. 

O alta problema recurenta este cea referitoare la micile cheltuieli sau cheltuielile inutile facute din impuls. „De multe ori am cheltuit bani pe lucruri care nu sunt durabile (haine, obiecte) si nu reprezinta o investitie pe termen lung”, spune Sonia. In timp ce Ema, care are 37 de ani, conchide: „Imi pare rau ca nu am ascultat de tanara de vorba mamei mele: cheltuielile mici le intrec pe cele mari. Multi bani s-au dus astfel pe apa sambetei.”

Cand ai 24 de ani, greselile financiare cele mai mari pot fi foarte diferite. „Ar fi trebuit sa citesc  cu atentie lista de comisioane pentru exchange si scos bani de la ATM in alta tara atunci cand am calatorit, pentru ca as fi putut evita niste cheltuieli suplimentare” spune pe de-o parte Sorina. 

Pentru Radu, care lucreaza in IT, problema este una de investitii, mai degraba: „Am avut norocul sa-mi cumpar un apartament atunci cand m-am mutat la facultate. Insa, in contextul pandemiei, regret ca nu am optat mai degraba pentru o casa, cu toate ca ar fi insemnat sa ma distantez de centrul orasului. Mi-ar fi prins bine o curte mai mare, unde sa am loc de gradinarit, garaj si chiar sa tin un catel. Ar fi fost o investitie mult mai buna pe termen lung.

La 51 de ani si cu o cariera in domeniul artistic, Andrei vede altfel situatia: „Probabil cea mai mare greseala financiara e ca nu m-am angajat si nu am un job stabil. E principalul motiv pentru care viata mea financiara nu este atat de usor de cuantificat si manageriat.” Maria, pe de alta parte, la 45 de ani regreta ca nu a investit: „Nu am investit niciodata sume considerabile in nimic, nici macar intr-un apartament propriu. Posibil ca asta sa fi fost o greseala pe termen lung, avand in vedere ca oricum platim chiria, cand am fi putut plati rata la credit si la final ramaneam cu o proprietate.”

Indiferent de varsta, profesie sau veniturile castigate, educatia financiara este extrem de importanta si ne poate ajuta in luarea unor decizii mai bune nu doar pe termen scurt, ci si pe termen lung. Este important sa privim lucrurile in mod constructiv, sa invatam din greselile facute si sa corectam pe cat posibil tiparele mai putin benefice referitoare la bani. Nu este niciodata prea tarziu sa adopti obiceiuri financiare sanatoase si sa schimbi lucrurile in bine. 

Iata si cateva sfaturi utile pentru a evita greselile:


  • 1 Tine cont de cheltuielile facute, chiar si atunci cand sunt mici. In felul acesta vei avea o privire de ansamblu si vei putea vedea cum se reflecta asupra situatiei tale financiare in timp.
  • 2 Incearca intotdeauna sa nu te intinzi mai mult decat iti permiti. Cu alte cuvinte, pastreaza mereu o mica rezerva, astfel incat sa nu fi luat prin surprindere de schimbarile abrupte.
  • 3 Consulta-te cu persoane ce au mai multa experienta financiara atunci cand nu esti sigur de anumite decizii pe care vrei sa le iei.
  • 4 Adopta o perspectiva pe termen lung atunci cand vine vorba de planificarea financiara. Astfel, va fi mai usor sa planifici, chiar daca o faci in etape. 
  • 5 Tine minte ca banii sunt facuti ca sa circule, asa ca nu lua nicio schimbare aparuta in fluxurile tale financiare drept finala si adapteaza-te la situatiile cu care te confrunti.


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente
Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente

Banii pot fi deopotriva o sursa de bucurie sau de stres. Stim asta cu totii si mai stim ca este foarte important modul in care ne raportam la acestia. De modul in care ne formam relatia cu banii pot depinde foarte multe lucruri ce tin de viata noastra, asa ca, ideal este ca relatia sa fie una buna si, mai ales, sanatoasa.

31 Martie 2021 | Banchereza

Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie
Educatia financiara, introdusa in materiile scolare studiate la scoala: matematica, romana, istorie sau geografie

Profesorii scolilor din Romania pot utiliza la clase, din ianuarie, materiale educative interdisciplinare, dezvoltate de Scoala de Bani. Materialele au fost realizate intr-un grup de lucru format din 25 de cadre didactice din Iasi si pot fi descarcate gratuit de catre profesori, de pe platforma online Scoala de Bani

15 Februarie 2021 | Banchereza

Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii
Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii (P2) a aparut in 2008, cu rolul de a prelua din sarcina statului de a asigura banii pentru pensii. Este o sursa suplimentara de venit pentru batranete.

16 Decembrie 2020 | Banchereza

Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?
Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?

In prima parte a acestei serii de articole dedicate, am incercat sa punem in ecuatie pensia care ne asteapta, pentru a vedea daca ne ajunge. In acest episod, am trecut in revista cu Andrei Buruiana, expert BCR Pensii si profesor la Scoala de Bani, variantele de economisire care sa ne ajute sa ajungem la un nivel optim al pensiei.

2 Noiembrie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus