Banchereza Un proiect sustinut de

Educatia financiara pentru cei mici

„Vreau si eu o bicicleta ca a lui Andrei de ziua mea!”, „De ce nu mergem in fiecare zi la cinema?” Pentru cei mai multi copii, lucrurile sunt destul de simple. Vad ceva, vor si ei. Nu stiu exact ce inseamna costurile sau ce implica dorintele lor. Si, astfel, nu ajung sa inteleaga ce reprezinta cu adevarat banii. 

Aici intervine fundamental educatia financiara in prezentul, dar mai ales in viitorul celor mici. Accentul in formarea copiilor incepe sa se indrepte tot mai mult catre o abordare practica si utila, care sa le asigure un parcurs mai lin in viata. Iar banii reprezinta unul dintre elementele ce au un impact puternic asupra noastra si, implicit, a lor. Pentru ca o relatie sanatoasa cu banii poate ajuta foarte mult la dezvoltarea armonioasa pe mai multe planuri, nu doar cel financiar. 

La asta s-au gandit si cei de la BCR, cand au lansat atelierele FLiP, Scoala de Bani pe Roti - lectii gratuite de educatie financiara, pentru cei mici. Rolul acestora este sa-i introduca pe copii in lumea banilor, intr-un mod cat mai practic, util si distractiv, scopul fiind dezvoltarea unei relatii sanatoase cu banii inca din copilarie. Daca initial atelierele se desfasurau fizic prin intermediul caravanei FLiP, care se plimba prin toata tara, odata cu pandemia, acestea si-au schimbat formatul si s-au mutat in online. In felul acesta pot fi accesate chiar de mai multi copii, din orice colt al Romaniei, iar inscrierile se pot face aici

In cadrul cursurilor, copiii invata lucruri concrete: ca exista mai multe tipuri de cheltuieli, ca o masina de spalat sau o canapea intra la capitolul bunuri casnice, ca un cont in banca sau niste bijuterii sunt economii sau investitii, ori ca bunurile au o valoare relativa in functie de situatia in care te afli. Pe langa lucrurile mai simple, precum tipurile de cheltuieli si venituri, economii si investitii, copiii descopera si notiuni mai complexe, cum este, spre exemplu, valoarea relativa a unui obiect.

10 sfaturi practice


Iar daca te-ai hotarat ca vrei sa incepi educatia financiara alaturi de cel mic acasa, iata 10 sfaturi practice de la care sa porniti calatoria in lumea banilor:

1. Explica-i notiunile de baza, precum venituri, cheltuieli, nevoi si dorinte.
2. Invata-l sa fie responsabil cu banii.
3. Implica-l in deciziile financiare luate in familie.
4. Lasa-l sa plateasca singur anumite cumparaturi.
5. Vorbeste-i despre obiectivele financiare.
6. Invata-l sa fie generos.
7. Vorbeste-i despre economisire si importanta ei.
8. Inventeaza jocuri prin care sa-i prezinti notiuni financiare.
9. Ascultati impreuna podcasturi financiare.
10. Creati un buget personal pentru o luna.

Strategii de responsabilizare


Si cum tocmai a inceput scoala, incearca sa aplici cateva strategii care sa-l faca mai responsabil cu privire la bani, mai ales in perioada asta:

  • Ofera-i la inceputul saptamanii o suma putin mai mare de bani, care sa-l faca sa inteleaga ca trebuie sa-i ajunga pentru mai multe zile si depinde doar de el cum o gestioneaza. Asa va intelege mai usor valoarea banilor si cat de important e sa-si planifice cheltuielile.
  • Profita de inceperea scolii ca sa-i explici de ce luati anumite decizii zilnice. De ce folositi un anumit mijloc de transport si cat costa acesta, de ce sendvisul de acasa e mai ieftin si implicit mai sanatos etc.
  • Septembrie e o luna plina de reduceri, deci un moment numai bun ca sa-i explici ce sunt ele si de ce e important ca de multe ori sa nu luati decizii impulsive si sa mai asteptati putin momentul potrivit.
  • Daca cel mic insista sa-i cumperi haine sau incaltaminte ale unor branduri mai scumpe, ofera-te sa-l ajuti cu o suma modica (in functie de cat iti permiti) si sa adauge el restul, din pusculita proprie. E posibil ca in situatii de genul acesta sa se gandeasca de doua ori daca isi doresc acel lucru cu adevarat sau prefera sa-si cheltuiasca altfel economiile. 
  • Inainte sa faceti cumparaturile, scrieti impreuna o lista cu ce aveti nevoie. Nu doar ca va ajuta sa nu uitati ce e necesar, dar il si face pe cel mic constient ca nu poate sa-si doreasca orice si ca trebuie sa se limiteze la ce ati trecut pe hartie.

Si acesta este doar inceputul educatiei financiare. Daca vreti sa faceti acasa activitati interesante cu copiii, care sa-i invete lucruri utile despre bani, adaptate fiecarei varste in parte, puteti sa descarcati aceste materiale realizate de catre profesorii Scolii de Bani BCR. Crearea unor obiceiuri  financiare sanatoase incepe de la varste fragede, iar copilasii vostri va vor multumi pentru ca i-ati ajutat sa devina adulti responsabil financiar.


Distribuie articolul


ALTE ARTICOLE - Banchereza


Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii
Strategia de pensionare: Episodul 3. Cum ne ajuta Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii (P2) a aparut in 2008, cu rolul de a prelua din sarcina statului de a asigura banii pentru pensii. Este o sursa suplimentara de venit pentru batranete.

16 Decembrie 2020 | Banchereza

Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?
Strategia de pensionare: 2. Ce variante avem sa ne intretinem la pensie?

In prima parte a acestei serii de articole dedicate, am incercat sa punem in ecuatie pensia care ne asteapta, pentru a vedea daca ne ajunge. In acest episod, am trecut in revista cu Andrei Buruiana, expert BCR Pensii si profesor la Scoala de Bani, variantele de economisire care sa ne ajute sa ajungem la un nivel optim al pensiei.

2 Noiembrie 2020 | Banchereza

Greseli financiare si ce putem invata din ele
Greseli financiare si ce putem invata din ele

Nimeni nu s-a nascut invatat, iar educatia financiara nu este tocmai o materie obligatorie la scoala. Asa ca nu e de mirare ca mai toti facem din cand in cand greseli cand vine vorba de felul in care ne gestionam banii.

7 Octombrie 2020 | Banchereza

Strategia de pensionare: 1. Cum stii cati bani iti trebuie la pensie?
Strategia de pensionare: 1. Cum stii cati bani iti trebuie la pensie?

Pensia este mai aproape sau mai departe in functie de pozitia observatorului. Mai precis, ca sa pastram analogia cu un sistem fizic, pensia sta pe loc, iar noi ne miscam spre ea.

1 Octombrie 2020 | Banchereza

Mai multe articole

Inapoi sus