top banner
Un proiect susținut de
BCR

Dicționar explicativ de termeni economici: Stocurile și eficiența

28 Noiembrie 2022 | Autor: Norel Moise

Dicționar explicativ de termeni economici: Stocurile și eficiența

Titi și Tică au decis la un pahar de vorbă să devină oameni de afaceri. Toată viața lor se învârtea în jurul pădurii, așa că nu își puteau imagina un alt obiect de activitate pentru business-ul lor decât prelucrarea lemnului. Ca orice începuturi, și cele ale afacerii lor au fost unele destul de complicate. 

În localitatea natală din nordul țării cei doi erau recunoscuți pentru priceperea cu care prelucrau *aurul verde*. Așa că, imediat ce au dat drumul la treabă, s-au trezit asaltați de comenzi atât de produse semifinisate,  cât și de obiecte de mobilă (mândrele Porți Maramureșene făcute de mâna lor stăteau zălog  pentru viitorii clienți că nu vor fi dezamăgiți). 

Pricepere aveau, ceva utilaje își procuraseră, mână de lucru care să le stea la dreapta exista. Și totuși, mai lipsea ceva: materia primă! Cu pădurea la marginea armanului, cei doi nu își imaginau că le va fi atât de greu să își procure lemn de calitate la un preț rezonabil. Așa că stocurile lor inițiale s-au epuizat cât ai trage un chiuit oșenesc. Problema mare era că cei doi parteneri acceptaseră comenzi multe, încasaseră avansuri frumoase dar își asumaseră și termene clare și penalități de întârziere deloc de neglijat.

Și așa au început problemele: pe de o parte au trebuit să cumpere mai rapid materie primă, și, în consecință, să accepte prețuri mai mari la lemn: un lucru dăunător eficienței, pentru că în contractele lor cu beneficiarii erau stipulate prețuri fixe, imposibil de renegociat. Descumpăniți, cei doi au început să întârzie comenzile, din lipsă de materie primă: unii clienți i-au păsuit, alții și-au cerut drepturile conform contractelor, alții au renunțat definitv să mai lucreze cu cei doi. Bai mare, cum ar zice moroșanul!

Stând ei și cugetând, au decis să schimbe strategia: și au început să prelucreze lemnul procurat, transformându-l în cherestea sau alte produse semifinite, fără a mai aștepta comenzi. Și iar s-au împotmolit în problema stocurilor: de data asta au constatat că, dintr-un motiv sau altul, lumea nu mai cumpăra! Așadar, bruma lor de capital începea să zacă stivuită în depozite sub formă de lemn semiprelucrat. Despre profit, ce să mai vorbim!

Administrarea stocurilor e o problemă ce necesită mereu atenția antreprenorilor, fie că vorbim de stocuri de materii prime, fie că vorbim de stocuri de produse fabricate! Altfel eficiența se deterioreză, profitul dispare iar insolvența bate precum un musafir nepoftit la ușă!

O situație oarecum similară poate apărea și în cazul băncilor: acestea lucrează, în cea mai mare parte, cu banii deponenților. Așadar, materia lor primă sunt banii deponenților! Dacă aceștia sunt suficienți, iar dobânzile plătite deponenților sunt joase, atunci și banca poate să dea credite, antreprenorilor sau altor persoane fizice, la costuri mici/bune. Dacă, dimpotrivă, banii atrași sunt puțini, atunci banca va cheltui mai mulți bani, plătind mai mult deponenților și va încerca să își recupereze costul suplimentar acordând credite în condiții mai restrictive dar și cu dobânzi mai mari. 

Nu întotdeauna costurile acestea suplimentare pot fi transferate în totalitate clientului final: de cele mai multe ori ele se împart între bancă și cel care ia creditul. Și astfel, practic tot din cauza unor stocuri insuficiente, de data asta de bani, sunt influențate negativ atât eficiența băncii cât și cea a antreprenorilor (care iau credite mai scumpe). 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

De la "sucursală" la digital, anecdotic vorbind

De la "sucursală" la digital, anecdotic vorbind

Lumea de azi migrează cu o viteză înfiorătoare către digitalizare. Cu toții spunem că mergem către "mai bine": dar de multe ori mă întreb dacă nu cumva "mai binele" acesta nu cumva e dușmanul "binelui" pe care ni l-am dori? E o reflecție pe care mi-o permit pornind de la un scurt text vehiculat în social media, pe care îl voi updata și comenta puțin.

16 Ian 2023 | Banchereza
Andrei și Rezoluția pentru noul an

Andrei și Rezoluția pentru noul an

Cum trecerea către noul an se apropie cu repeziciune, cu toții ne punem în minte Rezoluții pentru anul 2023. Cele mai multe astfel de *angajamente* se leagă încă de sănătate, dar la fel de multe sunt orientate și către bunăstare. O parte dintre noi, aproape la fel de numeroasă, eliberează în această perioadă copilul din interior. Unii au mers chiar și mai departe și i-au scris lui Moș Crăciun, pe adresa din Laponia sau, unii mai practici, pe adresele patronilor companiei la care lucrează.

30 Dec 2022 | Banchereza
Ce soluții avem atunci când avem probleme cu plata ratelor la credite.  Două studii de caz: Viorel și Paul

Ce soluții avem atunci când avem probleme cu plata ratelor la credite. Două studii de caz: Viorel și Paul

Viorel are 34 de ani și e un tânăr despre care se poate spune că a izbutit în viață: a terminat o facultate, și-a deschis o afacere în domeniul HoReCa, la scurt după ce a ieșit de pe băncile școlii, are și o familie frumoasă (soție și doi copii). Reușita din domeniul business-ului l-a făcut să renunțe la locul de muncă din administrația publică locală, unde fusese angajat încă din ultimii doi ani de studenție.

20 Oct 2022 | Banchereza
Universul investițional al lui George – studiu de caz

Universul investițional al lui George – studiu de caz

George tocmai a intrat în câmpul muncii: mai are de traversat câteva mici etape în desăvârșirea profesională teoretică, dar consideră că o poate face mai eficient cumulând învățatul teoriei cu experiența practică. Deși nu a avut prea mare legătură cu domeniul economiei, și-a însușit regula binecunoscută 50/30/20, așadar știe că ar fi bine să aloce din timp, lună de lună, o cincime din câștiguri pentru economisire/investire.

26 Sep 2022 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul