N CNicu Cuntan
Credit nevoi personale cu ipoteca de la Raiffeisen Bank
Buna ziua, ca multa lume si eu am un credit (nevoi personale cu ipoteca pe 25 de ani) la Raiffeisen Bank, accesat in anul 2008. Dupa un an efectuez o plata anticipata de 2000 Euro. Spre uimirea mea in loc ca rata sa scada (dupa aprecierea mea cu aproximativ 17-19 EURO) ea a ramas la aceeasi valoare. In acest timp (anul 2009) EURIBORUL incepe sa scada vertiginos spre valoarea minima, iar banca se face ca ploua inca o data, nu vrea sa reduca rata pe diverse motive. EURIBORUL ajunge la minimul istoric iar Raiffeisen Bank vine in intampinarea mea cu o scrisoare prin care doreste sa se alinieze la OUG 50/2010 si-mi stabileste o formula de calcul in care marja bancii este stabilita dupa voia lor de aproximativ 6,15 - 6,5 + EURIBOR la 6 luni (indice aflat la o valoare minima). Ma prezint la banca ii informez ca nu am fost instiintat prin nici o hartie de semnarea vreunui act aditional, la care banca imi inmanneaza un act in care este trecut doar un numar de inregistrare cu mana si marja bancii fara a fii semnat sau stampilat de catre vreaun reprezentant al bancii. Refuz actul aditional printr-o hartie scrisa. A doua sau a treia zi primesc in posta instiintare prin care banca ma invita sa semnez actul aditional (cam tarziu nu). La inceputul anului 2011 primesc in posta cu 3 - 4 zile inainte de expirarea termenului leagal de declinarea a actelor aditionale (care conform legii 288/2010 daca nu ma insel prin care actele aditionale sunt considerate acceptare tacita - chiar daca eu am refuzat sa semnez acel act) o insiintare prin care banca isi mentine conditiile din OUG 50. La aceasta hartie fac o noua adresa prin care ii insiintez ca imi mentin punctul de vedere exprimat si ca declin conditiile din actul aditional. Ca raspuns la refuzul meu primesc o hartie prin care Raiffeisen Bank revine la conditiile de dinainte de aparitia OUG 50/2010. Problema este ca inainte de OUG 50 in contractl de credit nu am specificat nici o modalitate de calcul a ratei si de stabilire a dobanzii.
Dupa toate aceste lucruri stau si ma intreb oare pentru cine lucreaza sau ale carui interese le apara parlamentarii nostri, Banca Nationala, Comisia de Buget Finante, Protectia Consumatorului, etc. pentru ca este foarte limpede ca din toate acestea doar consumatorul (polpulatia care are luat un credit in anii de dinaintea aparitie OUG 50/2010) are de suferit ? Onoratul nostru Guvernator al Bancii Nationale - Mugur Isarescu si altii tot vorbesc de impactul pe care-l are aceste modificari legislative asupra bancilor, motiv pentru care se pare ca s-a comandat un studiu de impact care se pare ca nu mai apare. De impactul asupra consumatorului nu vorbeste nimeni - nu-l apara nimeni astfel incat stau si ma intreb daca toata aceasta manevra nu a fost facuta doar pentru a intra in legalitate anumite contracte care erau putin in afara legii si aveau un singur castigator si acela era banca.
In concluzie va las pe dumneavoastra sa apreciati corectitudinea banciilor si sa analizati pe cine va trebui sa votati la viitoarele alegeri (parlamentarii care ne-au luat apararea sau cei care ne-au facut aceste greutati) pentru ca exista o zicala: "FIE ROATA SI PATRATA TOT SE MAI INVARTE-O DATA".