top banner

Credit pe termen lung: lei sau valuta?

16 Septembrie 2007 | Autor: Marius Serban

Pe termen lung, creditele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta din doua motive majore. In primul rand, imprumuturile in moneda nationala nu au asociat nici un risc valutar, ceea ce inseamna ca rata lunara nu se modifica in functie de evolutiile valutare. De exemplu, cresterea extrem de rapida a cursului leului fata de euro din ultimele zile a facut ca ratele lunare la creditele in euro sa se majoreze semnificativ. Daca in urma cu o luna la o rata de 300 euro se plateau 930 lei, acum trebuie scosi din portofel 1.020 lei. In general, fluctuatiile valutare sunt imprevizibile iar efectul lor este greu de estimat.
Al doilea motiv pentru care imprumuturile in lei sunt de preferat este ca marjele sunt in acest caz mai mici decat la valuta. Pentru a intelege mai bine acest aspect trebuie stiut ca rata dobanzii la credite este formata din marja de risc (din care banca isi obtine profitul) si rata interna de dobanda a bancii. Aceasta din urma reprezinta costul la care banca isi atrage resursele, fiind identificat de multe ori indicii monetari de referinta - Bubor la lei, Euribor la euro, Libor la dolari. Dobanda platita de client fluctueaza in paralel cu indicii monetari de referinta, in timp ce marja este in general fixa. La creditele pe termen lung, indicii monetari au sanse mari sa parcurga mai multe cicluri complete, astfel ca indiferent de moneda aleasa, nu se pot evita fazele de crestere a dobanzilor.
Din pacate, dobanzile interbancare la lei sunt acum mai mai mari la lei decat la valuta, insa tendinta este de aliniere la nivelul din UE, conditie necesara de altfel pentru adoptatea monedei unice. Iar, in momentul in care vor fi la acelasi nivel, imprumuturile in lei vor deveni mai ieftine decat cele in euro sau franci elvetieni, deoarece vor avea marje mai mici de risc.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul