top banner

Cum aleg un depozit?

05 Septembrie 2007 | Autor: Marius Serban

Cel mai important aspect in cazul depozitelor este rata dobanzii. Evident, cu cat este mai mare, cu atat este mai avantajos pentru client.

Pe langa nivelul dobanzii, se recomanda ca deponenti sa fie atenti si la soliditatea bancii deoarece conform experientei internationale, bancile mai riscante tind sa ofere randamente superioare. Trebuie stiut insa ca in Romania, Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar compenseaza integral sumele depuse la banci pana la pragul de 20.000 euro. Astfel, sub acest nivel, nu exista nici un risc ca o persoana sa piarda sumele depuse la banca in cazul in care aceasta intra in faliment.

Un alt aspect care trebuie avut in vedere este tipul dobanzii – fixa sau variabila. Acest lucru conteaza atunci cand se fac depuneri pe termeni mai mari de un an, deoarece pe termen scurt, randamentele la depozite se modifica destul de putin. Astfel, o dobanda fixa inalta la lei pe o perioada de cativa ani poate reprezenta o oportunitate foarte buna, daca tinem cont de tendinta de scadere a dobanzilor.

De asemenea, in cazul depozitelor de valori mici trebuie ca deponentii sa fie atenti la costurile asociate depozitului (comisioanele pentru functionarea contului curent, comisionul de retragere in numerar), deoarece exista risul ca acestea sa depaseasca valoarea dobanzii incasate. Cele mai expuse la acest risc sunt depozitele pe termene scurte, cum ar 1-3 luni. De exemplu, se intampla frecvent ca la un depozit in euro pe o luna, dobanda incasata sa fie mai mica decat comisionul de retragere de numerar. Insa, daca se opteaza pentru prelungirea automata a depozitului o perioada mai indelungata, atunci deponentul va iesi in avantaj.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii