In cazul in care se ajunge la imposibilitatea onorarii platilor catre banca, o prima masura poate fi reesalonarea datoriilor prin amanarea plati unor debite scadente, pana la depasirea momentului nefavorabil. Desigur, aceasta practica se deruleaza diferit, in functie de banca, insa ca principiu este de agreat depasirea unor astfel de momente pe cale amiabila.
In caz contrar, ca o prima consecinta, debitorul va fi raportat intr-o baza de date a celor cu restante, fiind monitorizat pe o perioada cuprinsa intre 5 si 7 ani, accesul sau la creditele viitoare fiind mult ingreunat (costuri mai mari) sau chiar anulat.
A doua consecinta este recuperarea debitului prin executare silita. Executarea se va face de catre banca prin executori proprii sau de catre alte societati specializate in numele bancii sau in nume propriu.
Executarea se va materializa prin aplicarea unei popririi pe salariul existent pana la recuperarea integrala a debitului sau, in functie de suma, prin valorificarea unor bunuri personale. Suma datorata va creste exponential, intrucat se vor aplica dobanzi penalizatoare cu mult peste dobanzile existente initial, la care se vor adauga cheltuielile cu procesul executarii silite, actiunea de recuperare putandu-se prelungi pe mai multi ani.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News