Bancile calculeaza DAE in functie de dobanda afisata la creditul respectiv, care se presupune ca va ramane nemodificata pe tot parcursul perioadei de creditare. La calculul acestui indicator bancile tin cont si de comisionale lunare sau anuale pe care solicitantul trebuie sa le achite impreuna cu rata lunara.
Insa daca oferta de creditare esta alcatuita dintr-o dobanda introductorie - fixa pe primii ani si apoi variabila pana la expirarea contractului - atunci bancile calculeaza DAE cu rata initiala de dobanda pe toata perioada de creditare. In acest fel, nivelul acestui indicator este mult mai mic si oferta devine mai atractiva pentru clienti.
Cu cat nivelul dobanzii luat in calcul este mai redus si perioada de creditare este mare, cu atat nivelul dobanzii anuale efective este mai mic. Din acest motiv, DAE afisat de catre banci in pliantele promotionale este calculat pe perioada maxima de acordare a creditului.
Pe Conso, DAE este calculat in functie de perioada selectata de utilizator in primul pas de comparare. La creditele cu dobanda introductorie, Conso tine cont si de dobanda variabila perceputa de banca dupa aceasta perioada. Nivelul dobanzii variabile luate in considerare este cel valabil la momentul actual. In acest fel, se poate realiza o comparare corecta intre toate creditele existente pe piata bancara.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News