top banner

Cum incep cariera de investitor la bursa?

19 Iunie 2007 | Autor: Alin Serban

Ca sa deveniti investitor pe piata de capital trebuie sa apelati la o societate de brokeraj (SSIF – Societate de Servicii de Investitii Financiare) care va executa pentru dv. ordinele de cumparare si de vanzare la bursa. Lista societatilor de brokeraj este prezentata pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (www.bvb.ro) sau o puteti gasi accesand  linkul urmator http://www.bvb.ro/InvestorCenter/UsefulLinks.aspx
Cel mai dificil aspect il reprezinta alegerea societatilor in care doriti sa investiti, caz in care aveti doua posibilitati: fie faceti singur aceste alegeri, fie desemnati pe altcineva in locul dv.
Prima varianta implica o documentare profunda despre toata industria pietei de capital din Romania si nu numai. In primul rand, trebuie sa dobanditi cateva cunostinte elementare despre contabilitate, astfel incat sa puteti interpreta corect informatiile din bilantul contabil al societatilor unde intentionati sa deveniti actionar. Cu ajutorul acestor informatii se calculeaza diversi indicatori care masoara eficienta si rentabilitatea companiei, in baza carora ar trebui luata decizia de investitie.
In al doilea rand, este necesara o monitorizare permanenta a pietei de capital, deoarece preturile actiunilor fluctueaza nu numai in functie de rezultatele economice ale emitentului, ci si in functie de conjunctura pietei si chiar dupa zvonuri. Aceasta se poate realiza atat prin citirea frecventa a publicatiilor economice, cat si prin monitorizarea comunicatelor de pe site-ul BVB, prezentate in sectiunea „Informari”. Stirile de aici va pun la curent cu schimbarile ce intervin in activitatea unei societati listate la bursa, care se reflecta in pretul actiunii. De asemenea, in comunicatele societatii sunt anuntate evenimente importante din viata companiei, cum ar fi publicarea bilantului contabil, hotarari ale adunarii generale ale actionarilor, etc.
A doua varianta consta in a lasa societatilor de brokeraj sarcina de a decide pentru dv, serviciu denumit administrare de cont. In aceasta situatie, banii sunt administrati de broker unde crede el mai bine. Foarte important in acest sens este sa conditionati plata comisioanelor catre broker de obtinerea de profit. In acest fel, el va fi motivat sa ia cele mai eficiente decizii. In caz contar, pueti risca sa pierdeti o parte din banii investiti, iar brokerul sa incaseze comisioane in continuare fara nici un fel de problema.
O alta varianta de investitie pe piata de capital este prin intermediul fondurile mutuale de actiuni. Astfel, banii sunt investiti de persoane specializate care cunosc piata de capital si care au timpul necesar de a se ocupa de investitii, iar activitatea lor este supravegheata de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Bineinteles, randamentele nu sunt la fel de mari ca si cand ati investi direct in 2 sau 3 societati pe bursa dar riscul este foarte mult redus. Mai multe informatii despre fondurile mutuale gasiti in sectiunea Ghid fonduri.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii
De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul