Economisire-creditare:Pot sa depun mai putin decat am stabilit in contract?


Intrebare:

Daca in contractul de economisire - creditare ma angajez sa economisesc o anumita suma lunar/anual si ulterior economisesc mai putin este vreo problema? sa zicem ca am de depus pe an 2000 lei si depun 1500 mai primesc prima de la stat?

Dumitru Maria, Bucuresti

Daca sunteti interesat in obtinerea creditului pentru domeniul locativ (creditul Bauspar), consecinta depunerilor neregulate si sub valoarea ratei stabilite este intarzierea momentului repartizarii, respectiv data cand  va veti putea  retrage economiile si , dupa caz,   prima  de stat si cand  veti   putea solicita creditul pentru domeniul locativ . 

Mai exact,  soldul minim de  economisit stabilit  prin contract (40% sau 50% din suma contractata in functie de tipul de contract) se va atinge mai tarziu.
 
Daca  sunteti interesat doar de randamentul produsului datorat primei de la stat, atunci trebuie sa  stiti   ca valoarea primei pe care o  veti obtine  va fi cu atat mai mica cu cat se va diminua valoarea depunerii  anuale.  Acest lucru poate fi considerat mai mult o pierdere decat o problema.

Conform legii, cuantumul primei de stat este, incepand din anul 2009, in procent de 25%  din suma economisita in decursul unui an calendaristic, neputand depasi cuantumul maxim de 250 Euro (echivalent in lei).

Prin urmare prima se stabileste doar in functie de depunerile efectiv realizate in cadrul unui an calendaristic,  fiind deci conditionata de comportamentul de economisire al clientului. In cazul in care clientul nu face depuneri intr-un an calendaristic de economisire, nu beneficiaza de prima de la stat pentru acel an.  
 
Astfel, in cazul in care veti depune 1500 lei, aplicand procentul de 25% la aceasta valoare,  dvs. veti putea beneficia de o prima de 375 lei. Daca ati depune 2000 lei ati putea beneficia de 500 lei prima de stat.
 
Pentru anul de economisire 2009 valoarea depunerii maxime pentru obtinerea primei de stat in cuantumul sau maxim de 250 Euro, respectiv 1057 lei in echivalent a fost de 4229 lei.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Inapoi sus