top banner

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

11 Iulie 2018 | Autor: Conso

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.
Dupa publicarea Legii Monitorul Oficial, in termen de 30 de zile, ministerele Finantelor si Dezvoltarii Regionale vor modifica in mod corespunzator normele metodologice de aplicare necesare punerii in practica a noii legi.
Concret, actul normativ stabileste ca cei care intra de acum in sistem vor fi obligati sa demonstreze ca folosesc banii obtinuti sub forma de prima de la stat exclusiv pentru domeniul locativ, chiar si dupa perioada minima de economisire de 5 ani. Obligativitatea nu este valabila si pentru suma economisita. Legea anterioara nu obliga clientul sa demonstreze ca utilizeaza banii pentru locuinta, dupa primii 5 ani.
In rest, sistemul va functiona la fel ca si pana acum, astfel ca beneficiarii primei de stat pentru economii facute la bancile pentru locuinte vor fi doar cei care au economisit cel putin 5 ani sau cei care contracteaza un credit imobiliar, indiferent de varsta, cu conditia sa justifice utilizarea primei in scop locativ.
Ce se intampla cu clientii vechi?
Trebuie mentionat ca Legea se adreseaza doar clientilor care urmeaza sa intre in sistem, in timp ce cei vechi raman in asteptarea unei decizii finale a instantelor de judecata cu privire la raportul Curtii de Conturi, care a blocat sistemul in urma cu aproximativ 2 ani si jumatate.
“Clientii existenti ai bancilor pentru locuinte isi vor continua contractele de economisire – creditare pe baza legii care era in vigoare la data semnarii acestora”, sustin reprezentantii institutiilor de credit.
Sistemul a fost blocat in 2016, dupa ce Curtea de Conturi a blocat aplicarea acesteia, aratand ca prima de stat nu se cuvine tuturor celor care au economist cel putin 5 ani, ci exclusiv celor care si contracteaza un credit mobiliar. In acelasi context, institutia sustinea ca prima de stat nu li se cuvine si clientilor minori (pentru care au incheiat parintii contracte de economisire-creditare) sau persoanelor aflate la pensie, intrucat acestia nu s-ar califica pentru un credit.
In aceste conditii, clientii vechi, care s-au trezit, dupa ani de economisire, ca promisiunile initiale nu se respecta (produsul a fost promovat, pe partea de economisire, ca avand principal beneficiu prima de la stat care, dupa o perioada de cel putin 5 ani, putea fi folosita, alaturi de suma economisita, in orice scop) asteapta transarea problemei in instanta, intrucat bancile de locuinte au contestat raportul Curtii de Conturi.
In acest moment, cei care au economisit cel putin 5 ani in sistem, isi pot retrage sumele economisite si dobanzile aferente, nu si primele de la stat. Acestea sunt blocate pana la o decizie definitiva in instanta.
De altfel, in acest moment, in sistem functioneaza doar partea de creditare.
Contractele trebuie aprobate de BNR
Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Intai clientul economiseste, statul sustinand prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acorda credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienti care isi doresc acest lucru si care sunt eligibili.
Prima de la stat ramane de 25% din suma economisita, dar nu mai mult de 250 de euro/client/an, la fel ca si in legislatia veche. Dobanzile si noile contracte vor fi supuse aprobarii de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

Clarificari importante pentru sistemul de economisire-creditare

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.

23 Noi 2017 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii