Economisire-creditare: de cate ori pe an primesc un extras de cont?


Intrebare:

De ce nu pot avea acces la contul meu de aconomisire creditare? De ce banca nu transmite un extras lunar cu situatia acestui cont? Cand e obligata banca sa vireze dobanda datorata de BCR in contul de economisire?

Nedelcu Tatiana, Brasov

Avand in vedere specificul produsului de economisire-creditare (acceptarea de depozite de la clienti si acordarea ulterioara de credite pentru domeniul locativ) si a contului de economii deschis la banca pentru locuinte, care este asimilat unui cont de depozit, blocat pe o perioada de minim 5 ani (pentru a beneficia constant de prima de la stat), in care clientii depun ratele de economisire, fara a putea ordona efectuarea de plati curente, se considera ca nu este necesara urmarirea miscarilor pe cont sau a situatiei soldului, la fel ca in cazul conturilor curente.

Mai mult decat atat, generarea lunara de extrase de cont ar presupune costuri ridicate pentru client, care nu se justifica in cazul acestui tip de cont de economii. Uzanta se practica la nivel international de catre toate bancile pentru locuinte.

BCR BpL se obliga prin contract sa puna la dispozitia clientilor, in mod gratuit, un extras de cont anual. Acesta se transmite clientilor in primele 2 luni ale anului, dupa ce se stabileste situatia contului la sfarsitul anului precedent (31 decembrie), situatie in baza careia BCR BpL calculeaza si solicita prima de la stat.

Astfel, se comunica clientilor prin extrasul de cont anual atat informatii referitoare la baza de calcul pentru prima de stat cat si valoarea primei de solicitate efectiv.

Clientii vor putea dispune oricand, contra cost (5 lei), de extrase de cont suplimentare, ce se elibereaza la cerere. Acest serviciu suplimentar este in curs de implementare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Inapoi sus