top banner

In cat timp pot cumpara un imobil aflat in executare silita?

09 Februarie 2010 | Autor: Horatiu Schiopu

Dupa plata integrala a pretului sau a avansului prevazut la art. 515 Cod procedura civila si dupa expirarea termenului de 15 zile de la data procesului-verbal de licitatie (termen in care debitorul poate face contestatie la executare), executorul, pe baza acestui proces-verbal, va intocmi Actul de adjudecare, act care constituie titlul de proprietate al adjudecatarului.

Deci, timpul  trebuie calculat de la momentul in care ati achitat integral pretul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, adica cel mult 30 zile de la data licitatiei (daca nu cumva a fost stabilita alta esalonare / plata in rate). Apoi, daca in imobil nu locuieste nimeni, executorul care a organizat licitatia va poate pune in posesie. Actul de adjudecare va trebui intabulat si in Cartea Funciara. Rezulta un total de maximum 45 zile.

   
Daca in imobil locuiesc inca fostii proprietari (debitorii executati), sunt doua posibilitati : fie va intelegeti cu ei si stabiliti de comun acord un termen in care sa paraseasca imobilul, fie veti apela la un executor judecatoresc pentru evacuarea persoanelor care locuiesc (acum) fara titlu in acel imobil.  Aceasta procedura poate dura si ea 5 - 60 de zile, in functie de implicarea si abilitatea executorului, dar si de atitudinea debitorului evacuat, de multitudinea eventualelor bunuri mobile aflate in imobil si care nu au facut obiectul executarii etc.
 
Pe de alta parte, trebuie sa stiti si ca debitorul poate face contestatie impotriva actelor de executare, inclusiv impotriva procesului-verbal de licitatie. Un astfel de proces poate dura intre 0,5 si 2 ani, in functie de atitudinea procesuala a debitorului, de permisivitatea (de prea multe ori excesiva in favoarea debitorului) a instantei si de utilizarea cailor de atac.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.

13 Iul 2023 | Credite imobiliare
Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarea unui imprumut ipotecar poate fi o solutie nimerita pentru cei care se confrunta cu dificultati la plata ratelor lunare, dar si pentru debitorii care vor sa isi optimizeze costurile si vad oportunitatea unei dobanzi fixe introductorii mai mici.

13 Iun 2023 | Credite imobiliare
Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului  structura ratelor?

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului structura ratelor?

Cu cat cresc dobanzile bancare, cu atat mai mare va fi ponderea lor in structura ratelor. Iar daca acestea sunt suficient de scazute, atunci ponderea principalului rambusat poate trece de 50%. De asemenea, cu cat este mai scazuta perioada de creditare, cu atat mai mult creste ponderea datoriei achitate in fiecare luna.

23 Mai 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul