top banner

Economisire-creditare: In ce conditii se obtine imprumutul?

08 Decembrie 2009 | Autor: Cora Dolinski - Director Juridic

Daca la momentul repartizarii clientul se decide sa isi retraga suma economisita, iar repartizarea are loc mai devreme de 5 ani de la data semnarii contractului atunci clientul nu pierde prima, ci trebuie sa faca dovada utilizarii banilor in scop locativ. 
 
Prima de stat se pierde, in sensul ca se restituie autoritatilor competente, doar in cazul in care clientul reziliaza contractul de economisire-creditare inainte de 5 ani si nu se incadreaza in cazurile de exceptie prevazute de lege si mentionate in Conditiile Generale ale Contractelor de Economisire-Creditare ale BCR BpL si care permit pastrarea primei de catre client (deces, somaj, incapacitate de munca).

Clientii care indeplinesc conditiile de repartizare a contractului de economisire-creditare, pot solicita creditul pentru domeniul locativ; acesta nu se acorda automat.

Acordarea creditului se realizeaza in conformitate cu reglementarile interne ale BCR BpL si presupune analiza indeplinirii tuturor condiþiilor solicitate de banca in vederea aprobarii creditului, respectiv: indeplinirea conditiilor de eligibilitate privind participantii la relatia de credit (solicitant, co-debitori, giranti, dupa caz), incadrarea clientului pe categorii de risc de nerambursare pe baza unei evaluari interne de tip scoring, dovada solvabilitatii clientului (prin prezentarea de documente care sa ateste veniturile eligibile obtinute si nivelul cheltuielilor lunare ale familiei) din care sa rezulte un grad total de indatorare al acestuia sau al familiei acestuia care se incadreaza in nivelul maxim admis de banca pe intreaga perioada de acordare a creditului astfel incat rambursarea creditului sa poata fi efectuata fara periclitarea altor obligatii ale clientului, precum si garantii personale sau garantii reale (ipoteca, depozit colateral) acoperitoare.

In CGC , Capitolul 7. Conditiile acordarii creditelor, garantii , art. (4), se face urmatoarea precizare: „In vederea aprobarii creditului pentru domeniul locativ clientul va asigura BCR BpL ca dispune de resurse financiare suficiente pentru finalizarea intregului proiect locativ pentru care solicita creditul”.

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii