BCR Locuinte: In ce conditii se poate modifica nivelul primei de la stat?


Intrebare:

Nivelul primei de la stat de 25% ramane neschimbat? Daca inchei acum un contract de economisire creditare pe 5 ani, primesc aceasta prima toti cei 5 ani sau poate sa scada? Nivelul nu e trecut in in mod clar contract?

Danescu Iulian, Ramnicu Valcea

Nivelul actual al primei de stat, de 25% din suma economisita in anul respectiv de catre client si nu mai mult de echivalentul in lei a 250 euro, a fost stabilit prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 215/2008 privind unele masuri pentru sustinerea programelor de dezvoltare a constructiei de locuinte la nivel national. Aceasta ordonanta a fost ulterior aprobata prin Legea nr. 67/2009 (publicata in Monitorul Oficial nr. 225/07.04.2009).

Este important sa subliniem urmatorul aspect: prin aceste doua acte normative recente, cuantumul primei de stat a crescut incepand cu anul financiar-bancar 2009. Anterior, prima de stat fusese stabilita in procent de 15% din suma economisita in anul respectiv si fara sa depaseasca echivalentul in lei a cel mult 150 euro - diferentiat în functie de varsta si numarul de copii din intreĆ¾inerea clientului (conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr. 227/2007).

Mentionam ca, in baza legii, fiecare client, persoana fizica cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil în România, beneficiaza de o prima de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare incheiat cu o banca de economisire si creditare in domeniul locativ. Prima de stat se aloca de la bugetul de stat prin bugetul ministerului  de resort (in prezent - 2 decembrie 2009, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei) si se acorda de acesta dupa expirarea fiecarui an calendaristic, in termen de maxim 60 de zile de la solicitarea care a fost transmisa de banca de economisire si creditare in domeniul locativ acestei autoritati.

Prin urmare, cuantumul legal precum si conditiile concrete de acordare si de restituire a primei de stat sunt stabilite prin lege si prin normele metodologice emise de autoritatile competente potrivit legii.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Clarificari importante pentru sistemul de economisire-creditare

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.

23 Noiembrie 2017 | Economisire-Creditare

Inapoi sus