Economisire-creditare: Dupa cati ani pot retrage banii fara penalizari?


Intrebare:

Dupa cati ani pot retrage banii de la banca (Raiffeisen Banca pentru Locuinte) impreuna cu prima de la stat, fara sa aduc vreo justificare?

Avrigeanu Sorin, Braila

Bancile pentru locuinte ofera produse de economisire-creditare destinate imbunatatirii sistemului locativ. Produsele au la baza o prima faza de economisire urmata de una de creditare. In perioada de economisire clientii beneficiaz√£  de o prim√£ de la stat de 25 % din sumele economisite intr-un an calendaristic, dar nu mai mult de 250 euro pe an.
 
Pe langa aceasta prima de stat, bancile pentru locuinte ofera o dobanda pentru sumele depuse in cont.
 
Conform legii, pentru a primi prima de stat, fara a justifica scopul locativ in care vor fi  utilizate sumele economisite, trebuie sa asteptati 5 ani de la incheierea contractului de economisire -creditare.
 
Daca economiile sunt retrase in primii 5 ani de la semnarea contractului pentru a fi utilizate in alt scop decat cel locativ ( achizitie, constructie sau modernizare/renovare locuinta), nu veti putea intra si in posesia primelor de stat calculate pana la momentul respectiv.

Prima de stat se acorda  numai persoanelor fizice romane cu domiciliul stabil in Romania care au incheiat un contract de economisire-creditare. Foarte important este faptul ca fiecare membru al unei familii poate incheia un astfel de contract (chiar si persoanele minore), astfel incat, pentru fiecare cont deschis se primeste prima din partea statului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Inapoi sus