Ce se intampla cu sumele acumulate la pensia privata in cazul decesului?


Intrebare:

Cum functioneaza pensia obligatorie in cazul decesului Participantului la Fondul de Pensii.

Bila Adrian, Bucuresti

Conform articolului 7 din norma CSSPP nr. 19/2008, in cazul decesului participantului înainte ca acesta sã solicite deschiderea dreptului la pensie, pe numele beneficiarului/ beneficiarilor se va deschide cate un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, in care se transfera activele cuvenite fiecaruia.

Art. 8 din aceeasi norma stipuleaza ca beneficiarul are dreptul, dupa caz, la:

a) cumularea conturilor la un singur fond de pensii daca are calitatea de participant la un alt fond de pensii;

b) plata unica a contravalorii cotei parti cuvenite din activul personal net al participantului decedat, daca nu are calitatea de participant. Administratorul este raspunzator de corectitudinea efectuarii platii.

Pentru a primi contravaloarea activului personal net, fiecare beneficiar, personal sau prin mandatar avand procura speciala si autentica, va depune la administratorul fondului de pensii administrat privat o cerere scrisa prin care isi revendica drepturile, insotita de copia legalizata a certificatului de mostenitor/legatar, din care sa rezulte calitatea de mostenitor/legatar si cota-parte cuvenita din activul personal net al participantului decedat.

Cererea prevazuta la alin. (2) poate fi depusa doar dupa virarea contributiei aferente lunii in care participantul a decedat.

In cazul prevazut la alin. (1) lit. a), transferul sumelor de bani reprezentand contravaloarea activelor cuvenite fiecarui beneficiar în contul sãu personal deþinut la alt fond de pensii administrat privat, unde are calitatea de participant, se va efectua in termen de 10 zile lucratoare de la data solicitarii.

Administratorul va transfera in contul fiecarui beneficiar, participant la un alt fond de pensii administrat privat, cota-parte cuvenita din activul personal net, iar pentru fiecare beneficiar participant la acelasi fond cu participantul decedat, cota-parte cuvenita din activul personal net va fi transferata direct in conturile acestora, sub forma de unitati de fond.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus