Pot sa particip la un fond de pensii facultativ daca nu lucrez?


Intrebare:

De cativa ani nu lucrez nicaieri si as dori sa platesc contributii la un fond de pensii facultativ. Cui si unde ar trebui sa ma adresez? Se poate plati si anii din urma in care nu am lucrat?

Stoleru Ana, Falticeni

Conform Legii 204/2006 privind pensiile  facultative, art. 74. - (1) Participantul la un fond de pensii facultative este:

  • angajatul,
  • functionarul public sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta, potrivit legii,
  • persoana care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului,
  • membrul unei societati cooperative potrivit Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei,
  • alta persoana care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole, care adera la un fond de pensii facultative si care contribuie sau/si in numele careia s-au platit contributii la un fond de pensii facultative si are un drept viitor la o pensie facultativa.
In consecinta, persoana care a pus intrebarea nu poate participa la un fond de pensii facultative - Pilon 3 - daca nu are nici un venit, respectiv nu se incadreaza conform articolului din lege prezentat mai sus.
 
Pentru a avea un venit pe perioada pensionarii, persoana respectiva poate opta pentru incheierea unei asigurari de viata cu optiunea de a incasa suma asigurata sub forma unei rente viagere sau pe perioada limitata.

Totusi, pentru a putea contribui la un fond de pensii sau pentru a incheia o asigurare de viata cu optiunea finala intr-o renta, persoana respectiva trebuie sa aiba o sursa de venit, chiar daca aceasta nu este de natura salariala


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus