Cum pot beneficia de asigurari sociale de sanatate daca nu lucrez?


Intrebare:

As dori sa stiu cat trebuie sa platesc taxe pentru a beneficia de spitalizare gratuita. Pe 6 luni? Nu am lucrat si nu lucrez nicaieri dar am nevoie pentru spitalizare, ca sa nu platesc.

Urs Dan-Adrian, Dej

Potrivit dispozitiilor Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si complerile ulterioare (art. 211, alin. 1) cetatenii romani cu domiciliul in Romania au obligatia asigurarii in cadrul sistemului public de asigurari sociale de sanatate si platii contributiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de lege.

Platind contributii de asigurari sociale catre fondul pubic, asiguratii beneficiaza de servicii medicale gratuite acordate de unitatile medicale de stat. Serviciile medicale se acorda, de regula, in baza adeverintei privind calitatea de asigurat emisa de catre Casa de sanatate teritoriala.

Termenul de prescriptie in privinta platii contributiilor de asigurari sociale de sanatate este cel prevazut de Codul fiscal pentru obligatiile fiscale - si anume 5 ani. Astfel, in cazul persoanelor care au obligatia sa se asigure, dar nu pot face dovada platii contributiilor de asigurari sociale de sanatate la fondul public, reprezentantii Casei de sanatate teritoriale vor investiga plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate pe ultimii 5 ani (1 ianuarie 2004 - 1 noiembrie 2009).

Daca persoana respectiva nu a realizat venituri impozabile pe perioada de prescriptie a obligatiilor fiscale, asigurarea in cadrul sistemului public de asigurari sociale de sanatate se efectueaza prin plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de individ pentru o perioada de 6 luni si a majorarilor de intarziere datorate pe aceasta perioada. In speta, contributia pe cele 6 luni se calculeaza lunar prin aplicarea cotei de 5.5% la salariul minim pe economie de 600 RON la care se adauga majorari de 0,1% pe zi de intarziere.

In situatia in care persoana in discutie a realizat venituri impozabile in Romania pe perioada de prescriptie a obligatiilor fiscale fara a plati insa contributii de asigurari sociale de sanatate catre fondul public, autoritatile vor calcula contributiile de asigurari sociale de sanatate si majorarile de intarziere la nivelul veniturilor impozabile. In acest caz, cota de 5,5% se aplica la nivelul veniturilor supuse impozitului pe venit (de ex. venituri din chirii, dobanzi, dividende si drepturi de proprietate intelectuala, daca persoana in cauza a avut asemenea venituri in ultimii 5 ani).

Exista si o a treia situatie in care, pe perioada de prescriptie a obligatiiilor fiscale, persoana inregistreaza alternativ perioade in care a realizat venituri impozabile cu perioade in care nu a realizat astfel de venituri. Si in acest caz, daca nu au fost platite contributiile de asigurari sociale de sanatate, cota de 5,5% si majorarile aferente se vor calcula la nivelul veniturilor impozabile; la acest calcul se adauga cota de 5,5% calculata la nivelul salariului minim pe economie si majorarile corespunzatoare calculate pe o perioada de 6 luni pentru perioadele in care nu au fost realizate venituri impozabile.

In concluzie, calculul contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorate catre fondul public depinde de cazul specific in care va regasiti, potrivit celor trei situatii descrise anterior.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus