top banner

Ce moneda este recomandata pentru economisire?

13 Ianuarie 2007 | Autor: Marius Serban

Avand in vedere ca acum dispuneti de o suma de bani in lei iar la scadenta depozitului aveti nevoie tot de o suma lei, un depozit in moneda nationala ar fi cea mai optiune in cazul de fata. In acest fel evitati riscul valutar, destul de pronuntat in ultimul timp. De exemplu, daca o suma de bani este depusa in valuta, iar intre timp leul se apreciaza fata de respectiva moneda, atunci deponentul poate pierde bani.
Un depozit in euro are o rata a dobanzii de aproximativ 3-4% pe an. In cazul in care scadenta este de 4 luni, dobanda va fi egala cu 1% din suma depusa. Astfel, daca leul se aprecieaza cu 2% in acest interval, deponentul va avea la retragere o suma mai mica exprimata in lei decat la momentul depunerii. Altfel spus, daca tinea banii acasa lua o decizie mai buna.
In schimb, un depozit in moneda nationala este ferit de riscul valutar, iar dobanzile platite sunt mai mari decat la valuta. Singurele costuri care apar in acest caz sunt cele legate de deschiderea si administrarea contului curent si de retragerea de numerar la scadenta. Sunt insa si banci care nu percep astfel de comisioane. Cele „recunoscute international” nu au insa obiceiul sa ofere aceste servicii gratuite, astfel ca este posibil sa platiti ceva comisioane. De regula, retragerea de numerar se tarifeaza cu 0,5%, in timp ce rata dobanzii la depozitele in lei este de 6-7%. Pentru o perioada de 4 luni, dobanda ar fi egala cu 2% din suma depusa, suficient de mare pentru a acoperi comisionul de retragere de numerar.
Pentru a obtine o dobanda cat mai mare in cele 4 luni, este recomandat sa se constituie mai intai un depozit pe 3 luni si apoi sa se prelungeasca pe inca o luna. De regula, cu cat perioada de constituire a depozitului este mai mare, cu atat rata dobanzii la care se bonifica depozitul creste.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii