top banner

Ce moneda sa aleg pentru economiile mele?

14 Octombrie 2009 | Autor: Marius Serban

Moneda trebuie aleasa in functie de obiectivul pentru care banii sunt economisiti. De regula, sunt recomandate economiile in lei deoarece sunt mai putin riscante, iar ratele dobanzilor sunt cele mai inalte in acest moment.
Depozitele in valuta pot fi o solutie atractiva atunci cand sumele sunt economisite pentru achizitionarea unui bun al carui pret este exprimat in valuta. De exemplu, cei care strang bani pentru a-si cumpara o masina sau o casa evita riscul valutar daca isi depun banii in euro, deoarece preturile pe aceste piete se exprima in moneda unica.
Pe de alta parte, daca banii sunt pusi deoparte pentru a constitui o rezerva pentru situatii de urgenta este firesc ca aceste sume sa fie pastrate in lei, intr-un cont ce permite oricand accesul la bani (cum sunt conturile de economii).
In cazul in care doriti sa obtineti permanent cele mai mari castiguri – combinand veniturile din dobanda cu cele din diferente de curs valutar – atunci va expuneti la riscuri mai mari, deoarece evolutiile valutare sunt imprevizibile, atat ca tendinta cat si ca amplitudine.
Bancile comerciale publica frecvent rapoarte despre evolutiile valutare, unde gasiti atat recomandari de investitii cat si prognoze de curs. Trebuie insa sa aveti in vedere ca aceste rapoarte nu reprezinta decat opinii avizate si nu aduc castiguri sigure.
In concluzie, atunci cand incercati sa obtineti castig din evolutia cursului de schimb deveniti de fapt un investitor, in sensul ca va asumati riscuri pe piata valutara. Iar deciziile in acest caz se iau prin interpretarea informatiilor disponibile pentru a intui evolutia viitoare a pietei.
Mai multe informatii utile puteti gasi in Ghidul de investitii la bursa si in sectiunea de stiri si analize despre piata valutara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii