top banner

CEC Bank: Ce drepturi are mostenitorul unui cont bancar?

29 Septembrie 2009 | Autor: Vlad Nedelea

In cazul in care sunteti mostenitor aveti dreptul de a solicita si de a primi orice fel de informatii despre contul decedatului. Mostenitorii titularilor de cont au dreptul sa obtina toate informatiile de care au nevoie, inclusiv rulajul sumelor din cont, de la deschiderea acestuia pana la data solicitarii. Mostenitorii preiau aceleasi drepturi pe care le aveau titularii de conturi. De asemnea si imputernicitii titularului (in cazul in speta nepotul) au aceleasi drepturi pana la revocarea imputernicirii.
ART. 113 din OG  Nr. 99 /2006 ,privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, prevede:
(2) Informatii de natura secretului bancar pot fi furnizate, in masura in care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate, in urmatoarele situatii:
 a) la solicitarea titularului de cont sau a mostenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentanþilor legali si/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora;
Va este suficient oricare dintre cele doua documente: certificatul de calitate de mostenitor sau certificatul de mostenitor . In cazul in care nu este emis un certificat de mostenitor sau de calitate de mostenitor, informatiile privind conturile deschise la banca si soldurile acestora, pot fi furnizate  la solicitarea scrisa a  Notariatului care dezbate respectiva succesiune.
Cat priveste intrebarea cu privire la imputerniciri, un raspuns complet ar necesita prea multe detalii. Este suficient sa stiti ca in domeniul bancar, o impuernicire se acorda, fie prin mentionarea impuetrnicitului intr-o rubrica speciala in cadrul formularelor de deschidere de cont, insotita de specimenul de semnatura, fie prin procura speciala autentificata la notar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii