top banner

Cum se modifica rata dobanzii de referinta la credite?

26 Septembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Rata de referinta depinde atat de modul in care evolueaza dobanzile pe piata interbancara – Robor, Euribor, Libor – cat si de politica de creditare a bancii.
 
De cele mai multe ori, modificarile dobanzii de referinta sunt cauzate de evolutia dobanzilor interbancare, care reflecta conditiile de pe piata monetara, in ansamblul lor.
 
De exemplu, atunci cand bancile centrale cresc dobanda de politica monetara, acest lucru determina o reasezare a dobanzilor la nivelul intregii piete. Dobanzile interbancare se majoreaza, iar ulterior acest efect se transmite si in cazul dobanzii de referinta practicate de banca.
 
Un factor suplimentar care afecteaza dobanda de referinta este politica de creditare a bancii, incluzand aici numar foarte de mare de factori : costurile de functionare ale bancii, riscul de credit sau tintele de profit.
 
De exemplu, un numar mare de credite neperformante poate forta banca sa creasca dobanda de referinta sau sa amane scaderea acesteia, in cazul in care dobanzile interbancare ar permite o astfel de evolutie.
 
E bine de stiut ca, potrivit legii, dobanda de referinta trebuie sa fie unica pentru toate produsele de creditare ale unei banci. In acest fel, banca devine obligata sa trateze toti clientii la fel si se evita situatiile cand unele credite se scumpesc si altele nu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul