top banner

Cine poate fi codebitor in cazul unui credit?

12 Aprilie 2007 | Autor: Cristian Nae

Conform vechilor norme BNR pentru calculul veniturilor nete si implicit a capacitatii de rambursare se considerau veniturile realizate de aplicant si de familia acestuia.

 
Potrivit acestor norme prin familie - deci implicit a celor care pot participa impreuna cu aplicantul ca si co-debitor la calculul veniturilor nete - se intelege sotul/ sotia si rudele si afinii solicitantului de credit, care locuiesc si gospodaresc impreuna cu acesta .
 
Ca urmare, normele de creditare ale bancilor au prevazut limitari in ceea ce priveste relatia de rudenie a co-debitorului cu aplicantul precum si faptul ca acestia trebuie sa locuiasca impreuna. In plus fata de aceasta conditie, co-debitorul trebuia sa indeplineasca aceleasi conditii de eligibilitate ca si aplicantul principal al creditului (ex: vechimea in munca, istoricul de creditare, varsta etc).
 
O data cu aparitia noilor reglementari BNR din luna martie 2007, aceste prevederi au fost abrogate, creand astfel premisele pentru a putea accepta - cel putin teoretic - ca si co-debitor orice persona, indiferent de relatia de rudenie sau de adresa.

Cu toate acestea, normele de creditare ale bancilor nu au fost inca modificate (fie datorita timpului foarte scurt de la aprobarea normelor fie pentru ca au considerat prea riscanta o astfel de modificare) si ca urmare, cel mai probabil in cazul tuturor bancilor vechile prevederi inca se aplica.

Conform noilor prevederi BNR, chiar daca bancile vor dori sa elimine aceste restrictii referitoare la co-debitori vor avea nevoie de avizarea Bancii Nationale. Personal, consider ca ridicarea anumitor restrictii poate fi periculoasa si ma refer aici la acceptarea ca si co-debitori a celor care nu locuiesc impreuna si care nu au nici un grad de rudenie. Chiar daca nu locuiesc impreuna, dar exista un grad apropiat de rudenie (ex: parinti) ar trebui sa poata fi acceptati ca si co-debitori, mai ales ca este foarte frecvent in practica ca parintii sa-si "ajute " financiar copii.

 
De asemenea, cred ca bancile au considerat prioritare oportunitatile reprezentate de reducerea avansului la creditele ipotecare sau referitoare la gradul maxim de indatorare. Prin urmare, este foarte posibil ca si dupa aprobarea de catre BNR a noilor norme, in conformitate cu reglementarile, restrictiile referitoare la co-debitori sa fie inca in vigoare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul