top banner

Ce se intampla cu actiunile cand emitentii anunta rascumpararea lor?

14 Septembrie 2009 | Autor: Nicu Grigoras

Rascumpararea actiunilor este o operatiune destul de intalnita pe pietele financiare si este supusa adoptarii actionarilor. Din anumite motive la un anumit moment dat detinatorii de actiuni pot fi chemati sa supuna la vot un plan de rascumparare a propriilor actiuni de catre compania a caror actionari sunt.
 
In general programul de rascumparare are stabilita o anumita perioada in care se deruleaza, emitentul putand rascumpara maxim 10% din numarul total de actiuni. Pretul la care pot fi facute cumpararile este flexibil si lasa posibilitatea managementului companiei sa cumpere pachetul de actiuni necesar in termenul stabilit. De obicei se aproba o limita maxima si una minima in care pot fi facute achizitiile.
 
Actiunile achizitionate in nume propriu de societatile listate sunt folosite in general pentru programe de recompensare si fidelizare a salariatilor. Dupa cumparare actiunile sunt distribuite in functie de performantele fiecarui angajat.
 
Stabilizarea pretului de tranzactionare in situatii deosebite cand corectiile sunt exagerate este un motiv intemeiat pentru actionari de a decide rascumpararea actiunilor. Cand cotatia bursiera este pe un puternic trend descendent o astfel de decizie poate avea efecte benefice asupra pretului. Prezenta in piata a unui cumparator care poate achizitiona pana la 10% din numarul total de actiuni poate fi de multe ori o contraparte importanta pentru vanzatori ducand astfel la stabilizarea cotatiilor. 
 
Semnalul transmis investitorilor de o companie listata printr-un program de rascumparare de actiuni este de cele mai multe ori pozitiv. Compania este vazuta ca avand o pozitie financiara solida care ii permite astfel de achizitii si este interesata de cursul actiunilor sale. In acelasi timp rascumpararea propriilor actiuni poate fi privita ca un semnal destul de puternic de subevaluare a emitentilor care recurg la aceste operatiuni. Totusi in anumite momente de criza astfel de masuri pot sa aiba efecte aproape nule asupra cotatiilor bursiere pe termen scurt.
 
Actiunile cumparate de o companie pot fi detinute in nume propriu, pot fi distribuite gratuit sau la un pret preferential angajatilor sau pot fi anulate. Actiunile detinute in nume propriu pot fi privite ca o investitie a companiei, ele urmand sa fie valorificate in momente favorabile de piata, obtinandu-se astfel un profit pentru actionari. Actiunile anulate sau cele distribuite angajatilor reprezinta o cheltuiala pentru companiile care recurg la aceste masuri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul