top banner

Cand se va majora plafonul de garantare a depozitelor bancare?

14 Septembrie 2009 | Autor: Alexadru Matei

Potrivit art. 5 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in prezent nivelul plafonului de garantare este de 50.000 euro, in echivalent lei, pe deponent si pe banca.
In legatura cu posibilitatea majorarii plafonului de garantare de la 50.000 euro la 100.000 euro, facem precizarea ca in conformitate cu Directiva 2009/14/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 11 martie 2009  de modificare a Directivei 94/19/CE referitoare la schemele de garantare a depozitelor, in ceea ce priveste plafonul de garantare si termenul de plata a compensatiilor, s-a stabilit ca pana la data de 31 decembrie 2010, statele membre, printre care se numara si Romania, sa asigure ca nivelul de garantare pentru depozitele agregate ale fiecarui deponent sa fie stabilit la 100.000 euro.
Totodata, prin Directiva mai sus mentionata s-a stabilit ca in cazul in care, in urma unei evaluari de impact, realizate de catre Comisie si transmisa Parlamentului European si Consiliului pana la 31 decembrie 2009, se ajunge la concluzia ca o astfel de majorare si o astfel de armonizare nu sunt adecvate si nici viabile din punct de vedere financiar pentru toate statele membre în vederea garantarii protectiei consumatorilor si a stabilitatii financiare la nivelul Comunitatii, precum si pentru evitarea unor distorsiuni transfrontaliere intre statele membre, Comisia va prezenta Parlamentului European si Consiliului o propunere de modificare a celor stabilite prin Directiva 2009/14/CE cu privire la majorarea plafonului de garantare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii