Prima Casa: Pot depune actele pentru credit la mai multe banci simultan?
16 August 2009 | Autor: Marius Serban
Întrebare
Buna ziua,
Revin cu o noua intrebare. E anormal sau ilegal daca voi depune actele referitoare la "Prima Casa" la 3 banci diferite in acelasi timp, iar in cazul fericit in care toate isi vor da acceptul ca eu sa acceez creditul ipotecar &qu
Pentru a fi sigur cu obtineti cat mai repede imprumutul este recomandat sa depuneti actele la mai multe banci. Nu exista nicio restrictie din punct de vedere legal cu privire la acest aspect.Normele de implementare ale programului Prima Casa prevad doar ca o persoana poate beneficia de un singur credit in cadrul acestui program.
E bine de avut in vedere ca obtinerea unei preaprobari a creditului si depunerea dosarului la o banca, nu garanteaza faptul ca veti obtine si imprumutul. In urma analizei dosarului este posibil fie ca cererea dv. sa fie respinsa sau sa fie necesare noi documente, ceea ce automat va genera intarzieri.
In cazul in care depuneti dosarul la mai multe banci, sansele de a obtine o aprobare finala favorabila cresc, insa pot genera cheltuieli suplimentare.
De exemplu, s-ar putea sa fiti nevoit sa platiti in fiecare caz cheltuielile cu evaluarea imobilului sau alte cheltuieli cu analiza dosarului.
In cazul in care depuneti dosarul simultan la mai multe banci, este recomandat ca sa alegeti banca pana ca dosarul sa fie trimis spre aprobare la Fond. De regula, procedura de analiza este urmatoarea:
se evalueaza capacitatea de rambursare a clientului pe baza actelor ce dovedesc obtinerea de venituri
se evalueaza imobilul si se obtine aprobarea finala a bancii
Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.
Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.
Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.
Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.