Eureko: Ca PFA sunt obligat sa particip la sistemul de pensii private?


Intrebare:

Din martie anul curent am trecut de la angajat la PFA. Este obligatoriu sa contribui la pensia privata, daca nu mai sunt angajata? Care ar fi contributia in cazul PFA, 2% din venituri?

Grigore Adriana, Bucuresti

Pensiile private obligatorii se adreseaza oricarei persoane in varsta de pana la 35 de ani, care este asigurata conform prevederilor art. 5 (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si care contribuie la sistemul public de pensii (pentru care participarea la un fond de pensii administrat privat este obligatorie, in conformitate cu Legea), si anume:

(i)                 persoanele angajate conform unui contract individual de munca si functionarii publici;

(ii)              persoanele care detin funcii elective sau care sunt numite in cadrul autoritaþii executive, legislative sau judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori intr-o organizaþie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate cu ale persoanelor prevazute la punctul (i) de mai sus;

(iii)            persoanele care beneficiaza de ajutor de somaj ce se suporta din bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj– i.e. somerii;

(iv)             persoanele care realizeaza un venit brut pe an, echivalent cu cel puþin 3 salarii medii brute si care se afla într-una dintre situatiile urmatoare:

a)       asociat unic, asociat/actionar sau  comanditari;

b)       administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare;

c)       membri ai asociatiei familiale;

d)       persoane independente;

e)       persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;

f)        alte persoane care obtin venit din activitati profesionale;

(v)persoane care realizeaza prin cumul venituri brute anuale echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute si care se regasesc in doua sau mai multe dintre situatiile mentionate la punctul IV.

Orice alte persoane decat cele mentionate la art. 4.1.1. de mai sus, in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii (si care au posibilitatea de a participa la un fond de pensii administrat privat, conform Legii).

Persoanele independente  mentionate la Pct.IV, alineatul „d”, sunt cele denumite generic PFA. PFA-ul se obliga sa incheie un contract cu CNPAS de plata a impozitului lunar de 10,5%. Prin plata acestui impozit automat si contributia de 2% este virata catre noi.  Suma pe care o plateste un PFA catre stat prin incheirea acelui contract, este stabilita impreuna cu cei de la CNPAS.

 


Distribuie articolul


Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii


ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus