Dobanda EURIBOR este dobanda la care bancile sunt dispuse sa crediteze alte banci pe piata monetara interbancara denominata in euro.
Aceast dobanda poate fi influentata de mai multi factori precum: conditiile de lichiditate din piata, perceptia bancilor in legatura cu existenta unui risc sistemic (increderea pe care bancile o au unele in altele), politica monetara a BCE ului.
Primii doi factori pot varia pe termen scurt avand o anumita doza de volatilitate, ei avand un impact deteminant in perioada de varf a crizei financiare.
Politica BCE are un impact determinant si persistent in conditii normale si este menita sa asigure predictibilitatea si stabilitatea pietei. BCE actioneaza prin instrumente specifice precum dobanda de interventie sau operatiuni cu titluri de stat pentru reglarea nivelului cererii de lichiditati din piata. Ca pe orice alta piata, si pe piata monetara pretul, in cazul de fata nivelul dobanzii, este dat de raportul dintre cerere si oferta.
In conditiile unei incetiniri a cresterii economice, pentru stimularea consumului, BCE a actionat in ultima vreme in sensul stimularii accesului la lichiditati, printr-o reducere costanta a nivelului dobanzii.
Pe de alta parte, in conditiile unei cresteri economice insotite de cresterea riscului inflationist, BCE va actiona in sensul cresterii dobanzilor, pentru reducerea cererii de moneda. Aceasta schimbare de tendinta este asteptata sa aiba loc incepand cu a doua jumatatea lui 2010.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News