top banner

Platesc CAS pentru venituri din activitati independente daca sunt salariat?

21 Iulie 2009 | Autor: Alex Massaci

Daca ati functionat ca persoana fizica autorizata, atunci din cumularea calitatii de salariat cu activitatea independenta ati fi datorat CASS pe 50% din norma stabilita.
 
Inteleg din mesajul dumneavoastra ca va referiti la o perioada cuprinsa intre anii 2003 si 2007 in care ati prestat in paralel cu contractul de munca in invatamant si o activitate independenta, autorizata, in domeniul IT. Vi se solicita acuma printr-o nota de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa achitati retroactiv contributia de CASS pe perioada cat ati functionat ca persoana fizica autorizata.
Unul din principiile prin care functioneaza sistemul de sanatate din Romania este cel al solidaritatii contributiilor. Asta inseamna ca legislatia este conceputa in asa fel incat asiguratii au obligatia de a contribui in principiu, pe baza tuturor veniturilor impozabile pe care le obtin, contributiile fiind neplafonate. Cu alte cuvinte, in cazul dunmeavoastra, aveati obligatia de a contribui si pe veniturile obtinute din activitatea independenta chiar daca erati deja asigurata prin contractul de munca.
Ordinul 617 din 2007 invocat in notificarea pe care ati primit-o, explica la Art 7 in ce fel aveati datoria de a plati CASS la veniturile din activitati independente:
    (1) Persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:
    a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
    b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.
    (2) In cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza de norma de venit si care beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota stabilita de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
    (3) Pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza.
Daca ati functionat ca persoana fizica autorizata, la norma de venit, atunci cumularea calitatii de salariat cu activitatea independenta trebuia sa va reduca norma de venit cu 50% conform legii. Cu alte cuvinte ati fi datorat CASS pe 50% din norma stabilita de Consiliul Local pentru Servicii de Informatica in zona in care domiciliati.
Fac precizarea ca anul 2003 s-a prescris - daca notificarea CNAS a sosit in anul curent. In concluzie aveti de achitat atat contributia cat si penalitatile aferente anilor 2004, 2005, 2006 si 2007. Neplata acestor contributii si penalitati va genera executare silita conform Codului de Procedura Fiscala.
Dat fiind ca aceste contributii erau obligatorii, nu era necesar un contract cu CNAS (sau Casa Judeteana). Contributii voluntare (pentru care se incheie contract cu CNAS) se pot efectua numai de catre cetatenii romani fara domiciliu in Romania sau de catre cetatenii straini care stau temporar in tara si doresc sa se asigure voluntar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia