Cum se calculeaza prima de la stat la bancile de economisire - creditare?


Intrebare:

Buna ziua! Am un contract la banca pentru locuinte, momentan sunt in faza de adunat bani si ma interesaza ce dobanda au banii care ii am stransi in cont ? Prima de la stat de 25 % anul acesta este valabila si pentru banii aflati in cont din anii trecuti sau aceia au o alta dobanda si care ar fi?

Caraiamn Costel, Focsani

Prima de stat, in valoare de 25% - insa nu mai mult de 250 euro/contract - se acorda anual, si se calculeaza numai pentru depunerile realizate in decursul unui an calendaristic. Incepand cu 2009, valoarea primei a crescut de la 15% la 25%. Valoarea majorata se acorda doar pentru depuneri incepand cu anul 2009.
 
Pentru sumele acumulate in cont, in decursul intregii perioade de economisire, bancile acorda o dobanda de este de cca 3% p.a., in functie de banca si tariful ales.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Inapoi sus