Cum se calculeaza prima de la stat la bancile de economisire - creditare?


Intrebare:

Buna ziua! Am un contract la banca pentru locuinte, momentan sunt in faza de adunat bani si ma interesaza ce dobanda au banii care ii am stransi in cont ? Prima de la stat de 25 % anul acesta este valabila si pentru banii aflati in cont din anii trecuti sau aceia au o alta dobanda si care ar fi?

Caraiamn Costel, Focsani

Prima de stat, in valoare de 25% - insa nu mai mult de 250 euro/contract - se acorda anual, si se calculeaza numai pentru depunerile realizate in decursul unui an calendaristic. Incepand cu 2009, valoarea primei a crescut de la 15% la 25%. Valoarea majorata se acorda doar pentru depuneri incepand cu anul 2009.
 
Pentru sumele acumulate in cont, in decursul intregii perioade de economisire, bancile acorda o dobanda de este de cca 3% p.a., in functie de banca si tariful ales.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Clarificari importante pentru sistemul de economisire-creditare

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.

23 Noiembrie 2017 | Economisire-Creditare

Inapoi sus