top banner

Bunurile aflate in indiviziune pot fi executate silit de catre banca?

18 Mai 2009 | Autor: Elena Iacob

Presupunand ca acel credit a fost contractat ca datorie personala de catre sotul decedat iar sotia supravietuitoare a acceptat mostenirea pur si simplu, atunci aceasta va fi tinuta sa plateasca datoria din credit atat cu bunurile mostenite cat si cu bunurile proprii, intrucat patrimoniul succesoral se confunda cu patrimoniul propriu.
Daca respectiva casa a fost dobandita in timpul casatoriei, in coproprietate cu o alta/alte persoana/persoane, banca creditoare va putea solicita partajul si va putea sa urmareasca pretul obtinut din executarea silita a acesteia in limita cotei parti ce apartine sotiei ca bun comun, cat si partea ce i-a revenit prin mostenire de la sotul decedat.
De asemenea, atat timp cat mostenirea a fost acceptata pur si simplu, banca va putea sa execute silit si alte bunuri apartinand sotiei supravietuitoare, daca exista.
In situatia in care mostenirea a fost acceptata sub beneficiu de inventar, sotia mostenitoare va raspunde doar pana la concurenta bunurilor succesorale, neputand fi urmarita asupra bunurilor personale.
In masura in care exista mai multi mostenitori legali care au acceptat mostenirea pur si simplu, atunci acestia raspund pentru datoria din creditul bancar proportional cu partea ce le revine din bunurile succesorale.
In practica judecatoreasca s-a consacrat solutia potrivit careia, pana la partajul succesoral, bunurile succesorale, in speta cota parte din casa ce a apartinut defunctului, pot fi urmarite pentru intreaga creanta din credit bancar, care are natura de creanta chirografara din informatiile prezentate, fara ca bancii sa-i poata fi opusa diviziunea de drept a pasivului succcesoral. 
Astfel, daca la mostenirea sotului defunct au venit sotia supravietuitoare si fratele, fara alti mostenitori, iar acceptarea mostenirii s-a facut pur si simplu, banca va putea sa exercite urmarirea silita imobiliara avand ca obiect casa aflata in coproprietatea sotiei si a fratelui, inainte de partaj pentru intreaga creanta, iar dupa partaj impotriva fiecaruia pentru partea din creanta proportionala cu partea ce le-a revenit din mostenire dar impreuna pentru intreaga creanta.
De asemenea, in masura in care valoarea casei nu acopera datoria din credit, banca poate sa urmareasca mostenitorii acceptanti pur si simplu si asupra bunurilor personale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul