top banner

Cum se face un transfer interbancar?

29 Martie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Pentru transferul de fonduri de la o banca la alta, indiferent de modul in care se realizeaza (electronic, retragere si depunere numerar) trebuie sa aveti cate un cont curent deschis la fiecare banca. Astfel, e recomandat sa deschideti in prealabil un nou cont la banca unde veti vira banii.
Retragerea de numerar implica in general costuri mai mari decat in cazul transferului sumelor de bani dintr-un cont in altul. In plus, daca retragerea de numerar este comisionata procentual (ex. 0,5%) in cazul ordinelor de plata, comisioanele sunt fixe pe operatiune. 
Comisionul de retragere este mai mare din cauza costului pe care bancile il suporta cu gestiunea numerarului.  In cazul transferului de fonduri in lei intre doua conturi, insa, operatiunea are costuri mai mici, deoarece decontarea sumelor se realizeaza electronic.
Daca transferul se face intre doua banci diferite si nu depaseste 50.000 lei, atunci procesarea platii in lei se realizeaza de catre Transfond, prin sistemul SENT. Costul unei tranzactii variaza intre 2 lei si 10 lei, in functie de politica fiecarei banci.
Pentru sume mai mari de 50.000 lei, transferul banilor se realizeaza in timp real, prin sistemul de compensare pentru plati de mare valoare, gestionat de BNR. Comisioanele sunt putin mai mari (in jur de 15 lei), dar transferul este de cateva ori mai ieftin decat varianta retragerii de numarar. In general, cu cat suma transferata este mai mare, cu atat se economisesc mai multi bani daca se apeleaza la transferuri bancare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii