top banner

Cum se face un transfer interbancar?

29 Martie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Pentru transferul de fonduri de la o banca la alta, indiferent de modul in care se realizeaza (electronic, retragere si depunere numerar) trebuie sa aveti cate un cont curent deschis la fiecare banca. Astfel, e recomandat sa deschideti in prealabil un nou cont la banca unde veti vira banii.
Retragerea de numerar implica in general costuri mai mari decat in cazul transferului sumelor de bani dintr-un cont in altul. In plus, daca retragerea de numerar este comisionata procentual (ex. 0,5%) in cazul ordinelor de plata, comisioanele sunt fixe pe operatiune. 
Comisionul de retragere este mai mare din cauza costului pe care bancile il suporta cu gestiunea numerarului.  In cazul transferului de fonduri in lei intre doua conturi, insa, operatiunea are costuri mai mici, deoarece decontarea sumelor se realizeaza electronic.
Daca transferul se face intre doua banci diferite si nu depaseste 50.000 lei, atunci procesarea platii in lei se realizeaza de catre Transfond, prin sistemul SENT. Costul unei tranzactii variaza intre 2 lei si 10 lei, in functie de politica fiecarei banci.
Pentru sume mai mari de 50.000 lei, transferul banilor se realizeaza in timp real, prin sistemul de compensare pentru plati de mare valoare, gestionat de BNR. Comisioanele sunt putin mai mari (in jur de 15 lei), dar transferul este de cateva ori mai ieftin decat varianta retragerii de numarar. In general, cu cat suma transferata este mai mare, cu atat se economisesc mai multi bani daca se apeleaza la transferuri bancare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii