top banner

Cum sunt garantate depozitele?

15 Februarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Principalul risc pe care un deponent il inregistreaza atunci cand depune banii la banca este falimentul respectivei institutii.
Pentru a proteja atat persoanele fizice, cat si cele juridice de pierderea economiilor intr-o astfel de situatie, inca din 1996, s-a infiintat Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FDGB).
Suma garantata de Fond a crescut treptat, iar din octombrie 2008 este de 50.000 euro pentru depozitele populatiei si de 20.000 euro pentru conturile detinute de persoanele juridice.
In aceasta suma sunt cuprinse toate conturile curente sau de economii, depozitele si certificatele de depozit, sau alte forme de economisire cuprinse in oferta bancii.
Limita de 50.000 euro se va aplica insa sumei totale detinute de o persoana. Astfel, daca aveti mai multe conturi la aceeasi institutie si valoarea acestora depaseste 50.000 euro sau echivalent, nu veti fi despagubit in cazul falimentului bancii decat cu 50.000 euro.
O solutie in acest sens, ar fi sa constituiti depozite la mai multe banci, fara a depasi pragul de 50.000 euro la nicio banca.
De asemenea, in cazul conturilor comune, cu mai multi titulari, fiecare dintre acestia va fi despagubit in limita a 50.000 euro, echivalent in lei. Astfel, pentru un depozit detinut de sot si sotie, suma maxima garantata ajunge la 100.000 euro.
Exista insa si anumite cazuri in care depozitele nu sunt garantate, respectiv in situatia in care banca ofera o dobanda mai mare, negociata cu clientul. In aceasta situatie, in caz de faliment, ramane la latitudinea lichidatorului judiciar daca va decide garantarea sau nu a sumelor depuse in astfel de conturi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii