top banner

Este cazul sa schimb banca la un depozit in euro pe 1 luna?

12 Februarie 2009 | Autor: Marius Serban

Atunci cand se face un depozit, principalul aspect care trebuie urmarit este obtinerea unui castig sigur cat mai mare.
Prin urmare, este nevoie de cateva calcule pentru a afla varianta cea mai buna.
1. Daca faceti depozit la aceeasi banca, este posibil sa primiti un curs mai bun, deoarece unele banci folosesc cursuri de schimb mai avantajoase la tranzactiile care au loc direct in contul curent. Dar acest aspect poate fi valabil si la cealalta banca, unde doriti sa va mutati banii. Astfel, in calculele de mai jos nu vom tine cont de cursul de schimb, mai ales acum cand acesta fluctueaza mult de la o zi la alta.
Castigul in acest caz este dat de dobanda incasata la depozit. De exemplu, daca suma depusa este de 10.000 euro, iar rata dobanzii este de 5%, atunci dobanda incasata dupa o luna va fi de aproape 40 euro.
2. A doua varianta este sa alegeti un depozit mai atractiv de la alta banca. Un prim cost care apare este retragerea banilor si depunerea lor in noul cont. Daca suma detinuta este importanta, evitati sa o retrageti sub forma de numerar, deoarece comisioanele sunt foarte mare. De exemplu, la o suma de 43.000 lei, un comision de 0,5% (cat se practica in mod frecvent), inseamna 215 lei.
Un ordin de plata este insa mult mai ieftin - costa in jur de 5-6 lei, sau chiar mai putin daca tranzactia se face prin internet banking - iar banii ajung in cont in aceeasi zi, daca ordinul este depus in prima parte a zilei la ghiseu. Transferul trebuie facut in lei, deoarece ordinele de plata in valuta sunt mult mai scumpe si costa minim 10 euro.
Schimbarea bancii presupune plata unor comisioane pentru contul curent nou deschis, ce reprezinta in jur de 1 euro pe luna.
Apoi sa presupunem ca noua banca practica la depozit o rata de dobanda de 7%. Dobanda incasata in acest caz va fi 58 euro.
Si daca tinem cont de costurile aparute intre timp, castigul net este pe undeva la 55 euro, cu 15 euro mai mult decat in prima varianta.
Asa cum se observa, avantajul schimbarii bancii la depozitele in valuta depinde foarte mult de suma depusa. Daca aceasta este mica, atunci beneficiile sunt aproape insesizabile, fara a mai tine cont de efortul depus pentru a transfera banii.
Insa, daca suma economisita este importanta, castigurile s-ar putea dovedi importante. Pragul de la care schimbarea bancii este atractiva depinde de castigul suplimentar de bani pe care fiecare il considera motivant.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii