top banner

In cat timp se despagubesc deponentii in caz de faliment bancar?

12 Ianuarie 2009 | Autor: Alexandru Matei

Potrivit art. 17 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar (FDGB), republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul falimentului unei institutii de credit lichidatorul transmite la FDGB, in termen de 30 zile lucratoare de la desemnarea sa de catre instanta, lista cuprizand persoanele fizice si persoanele juridice care au constituit depozite garantate in vederea stabilirii si efectuarii platilor de compensatii de catre Fond.
In prezent, in baza ordonantei mentionate, plata compensatiilor catre deponentii garantati  se efectueaza de catre FGDB in termen de cel mult doua luni de la data primirii de la lichidator a listei mai sus mentionate, dar nu mai mult de 3 luni de la data indisponibilizarii depozitelor, respectiv de la data deschiderii procedurii falimentului institutiei de credit respective.
Facem mentiunea ca, in contextul crizei financiare internationale, la organismele abilitate ale Uniunii Europene se afla proiectul de modificare a Directivei 94/19/CE privind sistemele de garantate a depozitelor, ale carei principale modificari se refera la majorarea plafonului de garantare si la scurtarea termenul de plata a compensatiilor.
Privitor la scurtarea termenului de plata a compensatiilor, proiectul stabileste ca termen maxim de platãa 20 zile lucratoare (cu posibilitatea prelungirii acestui termen, in situatii exceptionale, cu inca 10 zile lucratoare) de la data hotararii de deschidere a procedurii falimentului pronuntata de catre instanta de judecata, urmand ca in decursul  a doi ani sa fie evaluata posibilitatea reducerii la 10 zile lucratoare a termenului de plata mentionat.
Prevederile din noua Directiva comunitara urmeaza sa fie implementate in legislatiile nationale de catre statele membre ale Uniunii Europene pana la data de 30 iunie 2009.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii