Daca raman fara serviciu ce se intampla cu contributiile pentru pensie?


Intrebare:

Cu data de 21 august 2008 mi s-a desfintat postul si sunt in litigiu de munca cu fosta firma. Procesul inca este pe rol si eu in cautarea unui alt loc de munca. Nu am facut nici cerere pentru somaj nici somajul. Intrebarea mea este daca pot suspenda contributia la fondul de pensii private obligatorii?

Otilia Popa, Cluj Napoca

In perioadele in care nu se face plata drepturilor salariale catre o persoana, acesteia nu i se achita nici CAS-ul catre bugetul de stat. De pilda, pe perioada concediului de maternitate, mamele nu primesc salariu, ci doar idemnizatia specifica acestui tip de concediu, Altfel spus, pe perioada in care un contract de munca este suspendat, se suspenda si plata CAS - Contributia la Asigurarile Sociale.

In speta sesizata mai jos, contractul de munca nu este nici macar suspendat, ci incheiat, in baza unei dispozitii de restructurare individuala de post, ori colectiva.

Prin urmare, persoana in cauza - desi aflata in derularea unui litigiu de munca - nu mai primeste drepturi salariale. Din cate inteleg, nu primeste nici idemnizatie de somaj (daca ar fi primit, CAS-ul ar fi fost achitat, in continuare, intr-o astfel de situatie).

Daca nu se incaseaza nici drepturi salariale, nici idemnizatie de somaj, angajatorul nu mai face plata de CAS catre bugetul public de pensii si, prin urmare, nici CNPAS - Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale - nu mai transfera contributii (sume) la fondul de pensii private obligatorii.

Totusi, participantul nu pierde calitatea de membru al fondului de pensii private obligatorii, sumele pe care le are acumulatedeja, fiind fructificate in continuare, conform schemei de pensii.

Reluarea platii de CAS de catre un viitor angajator (sau, chiar de catre vechiul angajator, daca instanta va aprecia masura restructurarii ca fiind abuziva si va dispune reintregarea petentului pe acelasi post), va determina si reluarea platilor de contributii la fondul de pensii private obligatorii, acestea urmand sa se acumuleze in favoarea participantului, in mod corespunzator


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Pensii

Inapoi sus