Stabilitatea unei monede este data de stabilitatea economiei tarii emitente. Francul elvetian (CHF), emis de catre Banca Nationala a Elvetiei, este considerat una dintre cele mai stabile monede. Elvetia s-a bucurat de o economie sanatoasa, cu o crestere sustenabila si constanta, fara dezechilibre majore si cu o inflatie redusa.
Rata scazuta a inflatiei, sustinuta de o crestere economica echilibrata a permis rate ale dobanzii scazute. Rata dobanzii la francul elvetian este in general mai mica decat la alte monede cu circulatie internationala (EURO, USD), lucru care explica si ratele dobanzilor mai scazute la creditele in franci elvetieni oferite de banci.
Este adevarat, nimeni nu va poate garanta care va fi evolutia leului raportata la francul elvetian pe un termen lung (15-20 de ani). Dar tot la fel de adevarat este faptul ca nimeni nu va poate garanta nici evolutia leului raportata la EURO pe o perioada atat de indelungata sau cum vor evolua lucrurile daca vom adopta si noi EURO ca moneda nationala.
Sigur, decizia finala va apartine: nu va pot da o reteta din care sa reiasa varianta optima. Parerea mea este insa ca nu trebuie uitat ca, desi acum „piata” refinantarilor este oarecum la inceput in Romania, peste cativa ani nu va mai exista nici o reticenta in a refinanta creditul in alta valuta, pe o alta perioada, la o alta banca etc, in functie de schimbarile intervenite in piata.
Prin urmare, chiar daca varianta pe care o alegeti acum poate sa nu vi se mai para cea mai buna alegere peste cativa ani, veti avea la indemana solutii suficiente pentru a va modifica optiunea de acum.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News