top banner

Ce se intampla cu creditul contractat daca banca da faliment?

14 Octombrie 2008 | Autor: Stan Tirnoveanu

De principiu, o institutie de credit are un regim juridic diferit de cel al unei societati comerciale obisnuite.
Ordonanta Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit stabileste regulile aplicabile in materie dar ea se va completa cu prevederile Legii 85/2006 privind procedura insolventei ca drept comun. De principiu, Ordonanta prevede o procedura generala fara a face o referire expresa la situatia cand o persoana este beneficiarul unui contract de credit deschis la o institutie bancara fata de care s-a pornit procedura insolventei.
Mergand pe dreptul comun nu se poate vorbi despre o modificare a regimului contractual in ce-l priveste pe titularul ratelor de credit, deoarece el beneficiaza de doua prerogative:
  • in primul rand de beneficiul termenului, acest lucru înseamna ca, aflandu-ne in situatia unui act juridic cu executare succesiva, indiferent de ce s-ar întampla cu institutia de credit debitorul nu poate fi obligat sa presteze obligatiile lui într-un interval de timp mai mic decat partile s-au au stabilit prin contract.
  • in al doilea rand, acelasi debitor nu poate fi fortat la o plata mai mare decat s-a stipulat initial in contract.
De aceste doua beneficii debitorul contractului poate sa se prevaleze oricand, cu exceptia situatiei in care  partile au stipulat in mod expres in cadrul contractului o clauza de decadere din termenul stabilit, respectiv o clauza de accelerare a platilor. Aceasta clauza trebuie sa fie introdusa in scris in contract inca de la inceput, o inserare ulterioara fiind motiv de renegociere a contractului. 
In concluzie, Ordonanta prevede o procedura speciala care se aplica numai situatiei unei institutii de credit .
In ceea ce il priveste pe debitor, daca el accepta in contract o stipulatie expresa ca in situatia deschiderii procedurii insolventei el renunta la beneficiul termenului, respectiv este de acord cu accelerarea platilor, atunci va fi obligat în conformitate cu cele convenite. Aceasta ipoteza este atipica,  destul de rar intalnita, pentru ca nu exista o culpa a împrumutatului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul