Pot sa iau un credit ipotecar in completarea celui de economisire-creditare


Intrebare:

Am un contract de economisire-creditare la Raiffeisen cu suma contractata de 120.000 RON (aprox 33.000 euro) iar perioada de economisire se va termina pe la inceputul anului viitor, moment in care as dori sa-mi achizitionez o locuinta .
Valoarea locuintei este de aproximativ 80.000 euro si nu dispun de fonduri suplimentare, drept urmare as dori ca pentru restul de 47.000 sa contractez un alt credit imobiliar (eventual de la alta banca). Problema este ca si pentru a primi creditul de la Raiffeissen trebuie garantii si pentru celalalt credit trebuie garantii probabil ipoteca in ambele cazuri.
Mentionez ca venitul meu este de 4500 RON lunar si am si o locuinta cu care pot garanta cu valoarea de 70.000 de euro. Exista vreo metoda de a primi cele 2 credite fara ca al doilea credit sa fie de nevoi personale cu ipoteca?
Deci amandoa sa fie credite ipotecare.
Va multumesc anticipat pentru raspuns

Ionescu Adrian, Bucuresti

Structura de creditare propusa de dvs, desi nu este imposibila,  inca nu a fost standardizata la nivelul vreunui produs bancar existent. Acest lucru inseamna ca, in conditiile in care veti gasi o banca finantatoare pentru al doilea credit, pot aparea diverse probleme, ca in cazul unei tranzactii aproape fara precedent.  

Totusi, ar exista urmatoarea solutie cel putin la nivel teoretic: daca primul credit ar fi ipotecar (cu ipoteca pe imobilul finantat), cel de-al doilea poate fi unul imobiliar (cu ipoteca pe alt imobil decat cel finantat).  

Banca finantatoare prin credit imobiliar nu are nevoie decat de dovada faptului ca sumele finantate vor fi utilizate in scopul incheierii unei tranzactii imobiliare (un atecontract de vanzare -cumparare, eventual) iar banca de economisire-creditare trebuie sa se asigure de faptul ca aveti fondurile necesare acoperirii intregii tranzactii.  

Acest lucru poate fi obtinut cel mai probabil printr-o scrisoare de bonitate.  

Banca de economisire-creditare va avea inscrisa ipoteca de rang I asupra imobilului finantat iar pentru creditul ipotecar va fi necesara garantarea cu un imobil separat.   

Din pacate, nu se pot pune ambele ipoteci pe acelasi imobil, deoarece bancile nu prea accepta ipoteca de rang II decat in cazul refinantarii si asta pe termen scurt, pana cand ipoteca de rang II devine de rang I.  

Prin urmare, imobilul poate fi achizitionat prin doua credite de tip ipotecar - imobiliar, asa cum ati sugerat si dvs, cunoscand faptul ca un credit de nevoi personale cu ipoteca este ceva mai scump, dar tranzactia in sine presupune sincronizarea si colaborarea dintre cele doua institutii finantatoare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Inapoi sus