Intrebare:
Buna ziua! Am si eu o intrebare.
Ce se poate intampla in situatia urmatoare(fictiva dar care poate deveni reala la un moment dat). Achizitionez un credit imobiliar pe 15-20 ani in HUF sau in CHF, si in 4-5 economia tarii respective ajunge la un colaps, valoarea monezii prabusindu-se. Daca valoarea valutei scade de 5 ori sa zicem, asta va insemna ca voi plati o rata mai mica de 5 ori...sau banca va creste dobanda pentru a nu pierde si as plati aceeasi valoare a ratei?
Multumesc mult pentru raspuns!
Nastasoiu Adrian, Pitesti
In cazul in care valuta in care s-a luat creditul se depreciaza puternic fata de leu, atunci rata lunara, exprimata in lei, se reduce corespunzator.
Intr-o situatie de colaps, si dobanzile pentru moneda respectiva cresc substantial. Potrivit teoriei economice, cursul se misca in tandem cu diferenta dintre dobanda de pe piata inerna si cea de pe piata externa. In realitate, lucrurile stau putin diferit.
O astfel de situatie se intampla acum in Zimbabwe, unde inflatia in luna ianuarie 2008 a fost de 120%, iar inflatia anuala a depasit 100.000%. In ultimul an, cursul de schimb fata de euro a crescut de la 340 la 46.744, adica de 137 ori.
Pe de alta parte, dobanda la titlurile de stat a urcat la 66%, fata de aproximativ 10% in Romania. Prin urmare, in cazul unui colaps fnanciar, deprecierea cursului este mult mai mare decat cresterea dobanzilor, astfel ca imprumutatii platesc rate mai mici.
Insa, probabilitatea ca Elvetia sau Ungaria sa intre in colaps financiar este extrem de scazuta. Dimpotriva, francul are un potential de apreciere semnificativ, potrivit studiilor publicate de banci. Iar, procesul de convergenta al economiei maghiare stimuleaza pe termenul lung aprecierea forintului, asa cum se intampla si in cazul leului.
Distribuie articolul
In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.
25 Februarie 2021 | Credite imobiliare
UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.
2 Noiembrie 2020 | Credite imobiliare
Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.
14 Octombrie 2020 | Credite imobiliare
CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.
14 Septembrie 2020 | Credite imobiliare