top banner

Care este strategia fondurilor de actiuni in perioada de scadere a bursei?

27 Ianuarie 2008 | Autor: Florin Dolea

Desi aparent simpla si la obiect, aceasta intrebare este de fapt legata de strategiile investitionale, cu precadere in partea de alocare a activelor, despre care de-a lungul anilor s-a scris enorm in lucrarile de specialitate. 

Pe scurt insa, explicatiile ar fi urmatoarele: unele portofolii isi reduc expunerea la piata in perioade estimate de scadere. Cat de mult fata de tinta propusa prin prospect - depinde de politica investitionala. De exemplu, filosofia americana permite 5-10% subexpunere la piata, in vreme ce europenii sunt ceva mai ingaduitori (10-20%) pentru fondurile de actiuni.

 

Fondurile nu pot scadea prea mult expunerea, in primul rand pentru ca investitorii au o viziune pe termen lung (5-10 ani, nu 6-12 luni), iar subexpunerea, desi poate conduce la evitarea unor posibile pierderi, poate duce si la ratarea unor oportunitati in momentul in care piata isi revine in mod accelerat.

Nimeni nu a reusit sa prezica exact evolutia pietelor, asa incat orice decizie de subexpunere este foarte riscanta. De exemplu: daca decizia de a “iesi din piata” apare dupa o scadere de 5% iar piata isi revine si creste cu 10%, fondul care va vinde la -5% va ramane cu pierderea de 5%, fara a mai beneficia de cresterea de 10%. 

Pe termen scurt (insemnand pana la nivel de luni), nimeni nu stie ce urmeaza sa se intample, daca piata va creste sau va scadea, cand si cat va creste, sau cand si cat va scadea. De aceea, reducerea expunerii totale fata de piata poate fi in anumite momente un pariu periculos.

Exista nenumarate exemple de timing in care poti pierde bani din subexpunere. Orice s-ar spune, piata isi mentine pe termen scurt acel caracter de “random walk” prin care nu poti ghici cu siguranta ce va fi maine sau peste o saptamana. 

De aceea performantele portofoliilor trebuie judecate pe termene lungi, respectiv masurate in ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii
“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

Dupa ce in oferta publica a Premier Energy investorii de retail au fost diluati de peste 8 ori in goana lor dupa un discount de 5%, iata ca avem o noua oferta publilca in care se promite un discount chiar mai mare, de 16%.

28 Mai 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul