Întrebare
De ce in perioadele de scaderi accentuate la Bursa fondurile care detin in portofoliu actiuni nu-si reduc masiv procentul de detinere pentru a reduce astfel scaderea unitatii de fond, sau chiar sa apeleze la hedging? Sigur, politica de investitii o decide
Desi aparent simpla si la obiect, aceasta intrebare este de fapt legata de strategiile investitionale, cu precadere in partea de alocare a activelor, despre care de-a lungul anilor s-a scris enorm in lucrarile de specialitate. Pe scurt insa, explicatiile ar fi urmatoarele: unele portofolii isi reduc expunerea la piata in perioade estimate de scadere. Cat de mult fata de tinta propusa prin prospect - depinde de politica investitionala. De exemplu, filosofia americana permite 5-10% subexpunere la piata, in vreme ce europenii sunt ceva mai ingaduitori (10-20%) pentru fondurile de actiuni.
Fondurile nu pot scadea prea mult expunerea, in primul rand pentru ca investitorii au o viziune pe termen lung (5-10 ani, nu 6-12 luni), iar subexpunerea, desi poate conduce la evitarea unor posibile pierderi, poate duce si la ratarea unor oportunitati in momentul in care piata isi revine in mod accelerat.
Nimeni nu a reusit sa prezica exact evolutia pietelor, asa incat orice decizie de subexpunere este foarte riscanta. De exemplu: daca decizia de a “iesi din piata” apare dupa o scadere de 5% iar piata isi revine si creste cu 10%, fondul care va vinde la -5% va ramane cu pierderea de 5%, fara a mai beneficia de cresterea de 10%.
Pe termen scurt (insemnand pana la nivel de luni), nimeni nu stie ce urmeaza sa se intample, daca piata va creste sau va scadea, cand si cat va creste, sau cand si cat va scadea. De aceea, reducerea expunerii totale fata de piata poate fi in anumite momente un pariu periculos.
Exista nenumarate exemple de timing in care poti pierde bani din subexpunere. Orice s-ar spune, piata isi mentine pe termen scurt acel caracter de “random walk” prin care nu poti ghici cu siguranta ce va fi maine sau peste o saptamana.
De aceea performantele portofoliilor trebuie judecate pe termene lungi, respectiv masurate in ani.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News