top banner

Care este strategia fondurilor de actiuni in perioada de scadere a bursei?

27 Ianuarie 2008 | Autor: Florin Dolea

Desi aparent simpla si la obiect, aceasta intrebare este de fapt legata de strategiile investitionale, cu precadere in partea de alocare a activelor, despre care de-a lungul anilor s-a scris enorm in lucrarile de specialitate. 

Pe scurt insa, explicatiile ar fi urmatoarele: unele portofolii isi reduc expunerea la piata in perioade estimate de scadere. Cat de mult fata de tinta propusa prin prospect - depinde de politica investitionala. De exemplu, filosofia americana permite 5-10% subexpunere la piata, in vreme ce europenii sunt ceva mai ingaduitori (10-20%) pentru fondurile de actiuni.

 

Fondurile nu pot scadea prea mult expunerea, in primul rand pentru ca investitorii au o viziune pe termen lung (5-10 ani, nu 6-12 luni), iar subexpunerea, desi poate conduce la evitarea unor posibile pierderi, poate duce si la ratarea unor oportunitati in momentul in care piata isi revine in mod accelerat.

Nimeni nu a reusit sa prezica exact evolutia pietelor, asa incat orice decizie de subexpunere este foarte riscanta. De exemplu: daca decizia de a “iesi din piata” apare dupa o scadere de 5% iar piata isi revine si creste cu 10%, fondul care va vinde la -5% va ramane cu pierderea de 5%, fara a mai beneficia de cresterea de 10%. 

Pe termen scurt (insemnand pana la nivel de luni), nimeni nu stie ce urmeaza sa se intample, daca piata va creste sau va scadea, cand si cat va creste, sau cand si cat va scadea. De aceea, reducerea expunerii totale fata de piata poate fi in anumite momente un pariu periculos.

Exista nenumarate exemple de timing in care poti pierde bani din subexpunere. Orice s-ar spune, piata isi mentine pe termen scurt acel caracter de “random walk” prin care nu poti ghici cu siguranta ce va fi maine sau peste o saptamana. 

De aceea performantele portofoliilor trebuie judecate pe termene lungi, respectiv masurate in ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii
Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul