top banner

Care este strategia fondurilor de actiuni in perioada de scadere a bursei?

27 Ianuarie 2008 | Autor: Florin Dolea

Desi aparent simpla si la obiect, aceasta intrebare este de fapt legata de strategiile investitionale, cu precadere in partea de alocare a activelor, despre care de-a lungul anilor s-a scris enorm in lucrarile de specialitate. 

Pe scurt insa, explicatiile ar fi urmatoarele: unele portofolii isi reduc expunerea la piata in perioade estimate de scadere. Cat de mult fata de tinta propusa prin prospect - depinde de politica investitionala. De exemplu, filosofia americana permite 5-10% subexpunere la piata, in vreme ce europenii sunt ceva mai ingaduitori (10-20%) pentru fondurile de actiuni.

 

Fondurile nu pot scadea prea mult expunerea, in primul rand pentru ca investitorii au o viziune pe termen lung (5-10 ani, nu 6-12 luni), iar subexpunerea, desi poate conduce la evitarea unor posibile pierderi, poate duce si la ratarea unor oportunitati in momentul in care piata isi revine in mod accelerat.

Nimeni nu a reusit sa prezica exact evolutia pietelor, asa incat orice decizie de subexpunere este foarte riscanta. De exemplu: daca decizia de a “iesi din piata” apare dupa o scadere de 5% iar piata isi revine si creste cu 10%, fondul care va vinde la -5% va ramane cu pierderea de 5%, fara a mai beneficia de cresterea de 10%. 

Pe termen scurt (insemnand pana la nivel de luni), nimeni nu stie ce urmeaza sa se intample, daca piata va creste sau va scadea, cand si cat va creste, sau cand si cat va scadea. De aceea, reducerea expunerii totale fata de piata poate fi in anumite momente un pariu periculos.

Exista nenumarate exemple de timing in care poti pierde bani din subexpunere. Orice s-ar spune, piata isi mentine pe termen scurt acel caracter de “random walk” prin care nu poti ghici cu siguranta ce va fi maine sau peste o saptamana. 

De aceea performantele portofoliilor trebuie judecate pe termene lungi, respectiv masurate in ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii
Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Cresterea dobanzilor in zona euro si in SUA si scaderea cotatiilor obligatiunilor in ultimii ani au provocat pierderi sau cresteri real negative pentru investitorii in fondurile de obligatiuni, dar lucrurile se pot schimba odata cu politica monetara.

09 Ian 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul