top banner

Care este strategia fondurilor de actiuni in perioada de scadere a bursei?

27 Ianuarie 2008 | Autor: Florin Dolea

Desi aparent simpla si la obiect, aceasta intrebare este de fapt legata de strategiile investitionale, cu precadere in partea de alocare a activelor, despre care de-a lungul anilor s-a scris enorm in lucrarile de specialitate. 

Pe scurt insa, explicatiile ar fi urmatoarele: unele portofolii isi reduc expunerea la piata in perioade estimate de scadere. Cat de mult fata de tinta propusa prin prospect - depinde de politica investitionala. De exemplu, filosofia americana permite 5-10% subexpunere la piata, in vreme ce europenii sunt ceva mai ingaduitori (10-20%) pentru fondurile de actiuni.

 

Fondurile nu pot scadea prea mult expunerea, in primul rand pentru ca investitorii au o viziune pe termen lung (5-10 ani, nu 6-12 luni), iar subexpunerea, desi poate conduce la evitarea unor posibile pierderi, poate duce si la ratarea unor oportunitati in momentul in care piata isi revine in mod accelerat.

Nimeni nu a reusit sa prezica exact evolutia pietelor, asa incat orice decizie de subexpunere este foarte riscanta. De exemplu: daca decizia de a “iesi din piata” apare dupa o scadere de 5% iar piata isi revine si creste cu 10%, fondul care va vinde la -5% va ramane cu pierderea de 5%, fara a mai beneficia de cresterea de 10%. 

Pe termen scurt (insemnand pana la nivel de luni), nimeni nu stie ce urmeaza sa se intample, daca piata va creste sau va scadea, cand si cat va creste, sau cand si cat va scadea. De aceea, reducerea expunerii totale fata de piata poate fi in anumite momente un pariu periculos.

Exista nenumarate exemple de timing in care poti pierde bani din subexpunere. Orice s-ar spune, piata isi mentine pe termen scurt acel caracter de “random walk” prin care nu poti ghici cu siguranta ce va fi maine sau peste o saptamana. 

De aceea performantele portofoliilor trebuie judecate pe termene lungi, respectiv masurate in ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Cum marea majoritate a obligatiunilor corporative sunt negarantate, cine cumpara doar cu ochii la dobanzile mai mari decat in cazul depozitelor poate avea si surprize neplacute.

21 Noi 2022 | Investitii
Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Piata cryptoactivelor cunoaste un nou scandal de amploare

Implozia cotatiilor tokenului FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare crypto din lume, a lasat in urma investitori faliti si dezvaluiri socante despre legaturile cu lumea politicii, afacerilor si media.

18 Noi 2022 | Investitii
Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Inflatia are si parti bune, depinde din ce unghi e privita

Efectele majorarii preturilor aduc vesti proaste, cum sunt cresterea cheltuielilor de subzistenta pentru cei cu venituri mici, scumpirea creditelor pentru debitori, dar si unele bune, pentru cei cu bani mai multi, cum sunt ieftinirea actiunilor si imobiliarelor.

27 Oct 2022 | Investitii
Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Bursa, economia, piata imobiliara merg in pasi diferiti

Daca bursa anticipeaza o recesiune, piata imobiliara va reactiona cu intarziere astfel incat mai intai vom vedea actiunile corectandu-se, dupa un an sau mai mult vom afla ca PIB-ul a incetinit sau scade si abia dupa alti 1-2 ani vom putea cumpara proprietati mai ieftine.

17 Oct 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul