DAE este indicatorul cel mai complet ce aduce la un numitor comun toate costurile unui credit si mai mult, tine cont si de momentul in care fiecare plata este facuta. Suma totala de rambursat este de asemenea un indicator relevant dupa care va puteti ghida in a alege cel mai potrivit imprumut totusi, aceasta nu tine cont de valoarea banilor in timp.
Astfel, doua credite pot duce la rambursarea aceleiasi sume, dar DAE sa fie diferita. De exemplu, in cazul in care unul din credite va necesita plata unui comision de 100 lei la momentul semnarii contractului va avea un DAE mai mare decat daca acest comision va fi achitat de client pe parcurs in ratele lunare. Acest lucru este dat de faptul ca 100 lei valoreaza mai mult acum decat peste cativa ani, deoarece inflatia face ca valoarea banilor sa scada in timp.
In ceea ce priveste moneda de imprumut, creditele in lei sunt mai scumpe decat cele in lei, dar nu au risc valutar. Insa, principalul risc la imprumuturile in valuta este ca moneda nationala sa se deprecieze. Iar, cum in prezent majoritatea analistilor considera ca leul este subevaluat - deci nu mai are spatiu mult de depreciere - un imprumut in valuta poate fi o alegere mai potrivita.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News