Cum poti plati online taxele si impozitele?


Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar (SNEP) a fost finalizat. In urmatoarele luni, autoritatile locale trebuie sa se inroleze, iar taxele si impozitele vor putea fi platite direct pe internet. Plata se face pe www.ghiseul.ro, inclusiv cu carduri emise in strainatate.

Demarat in urma cu 1 an, sistemul national electronic de plata a impozitelor a fost dus la bun sfarsit. El reprezinta o platforma unica la care se pot afilia autoritati locale sau alte institutii care colecteaza taxe si impozite. In urma acestei afilieri, contribuabilul poate accesa sistemul si regasi, intr-un singur loc, toate taxele si impozitele pe care le are de plata.

Conceptul functioneaza similar unui magazin online, in care clientul alege sa plateasca taxele si impozitele datorate.

Autentificarea se face pe baza de user si parola

Sistemul permite fiecarui contribuabil sa faca plati presetate cu suma aferenta fiecarui impozit sau taxa pe care o are de achitat. Pentru aceasta, autentificarea in sistem, pe pagina www.ghiseul.ro,  se face pe baza de user si parola unica, transmise prin Posta.

Pe masura ce autoritatile locale se inroleaza in sistem, Ministerul Financtelor Publice se va ocupa de transmiterea datelor de acces sub forma unui credential, catre fiecare contribuabil inregistrat.

Parola este securizata printr-un sistem de pastrare a confidentialitatii, similar modului in care se transmite PIN-ul la cardurile bancare.

Datele de acces pot fi ulterior modificate in sistem, pentru a fi retinute mai usor de catre utilizator.
Taxele si impozitele datorate sunt presetate

Dupa autentificarea in sistem, utilizatorului i se va deschide sectiunea de "Obligatii de plata", unde apar toate institutiile inscrise in sistem pentru care contribuabilul are de efectuat plati. Acesta poate sa aleaga sa plateasca integral sau partial o anumită taxa.

Dupa actionarea butonului Plateste aferent taxelor selectate apare o pagina de confirmare a platii, unde sunt inscrise toate detaliile respectiv beneficiar, suma platita dar si valoarea comisionului, daca exista.

In cazul in care datele inscrise sunt corecte, se deschide portalul de plata on-line al procesatorului cu care colaboreaza autoritatea publica. Aici trebuie se introduse datele cardului cu care se efectueaza plata, respectiv numarul cardului si codul de securitate, similar oricarei plati online. Nu se va solicita niciodata insa codul PIN.

Dupa executarea platii, utilizatorul primeste dovada pe adresa de email trecuta cu care este inregistrat in sistem si poate vedea datele de identificare a platii. Fiecare plata efectuata are un numar de referinta unic.

Platile pot fi facute si in numele altei persoane

In cazul in care nu a fost primit credentialul cu datele unice de acces sau se doreste realizarea platii in numele altei persoane, se poate accesa sistemul electronic fara autentificare.

In acest caz insa, nu vor mai fi predefinite detaliile despre taxele si impozitele datorate, ci vor trebui selectate dintr-o lista derulanta. De asemenea, trebuie cunoscuta si suma exacta ce trebuie platita, aceasta fiind introdusa de la tastatura.

La efectuarea platii se specifica CNP-ul persoanei care face plata precum si al persoanei pentru care se achita taxa, sau CUI-ul, in cazul persoanelor fizice autorizate.

Costurile pot fi suportate de catre autoritatile locale

Conform legislatiei in vigoare, pentru plata cu cardul se poate percepe un comision de 2%, maxim 30 lei pe operatiune, insa fiecare institutie are posibilitatea de a negocia cu banca cu care colaboreaza un nivel mai mic.

In cazul in care exista mai multe taxe platite catre aceeasi autoritate, acestea pot fi cumulate in cadrul unei singure operatiuni.

Existenta comisioanelor da insa motive de dezbatere, deoarece interpretarile oficialilor difera. Pe de o parte, beneficiarii platilor cu cardul nu au dreptul sa impuna comisioane suplimentare, in concordanta cu Legea 197/2010.

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Comunicatiilor considera ca legislatia specifica sistemului electronic (Normele metodologice adoptate la finalul lui 2010) da dreptul autoritatilor publice sa perceapa comisioane contribuabililor, acest lucru fiind indicat si in cadrul Ghidului de utilizare.

“Nivelul comisioanelor este stabilit in cadrul Consiliului Local. Primariile pot sa negocieze cu bancile nivelul comisioanelor”, a precizat ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.

In prezent, in sistem sunt inrolate trei primarii, respectiv ale Sectoarelor 2 si 6 ale Capitalei, si a municipiul Targu-Mures. In cazul aplicatiei din Targu-Mures, comisionul de plata este suportat de catre Primarie.

Toate orasele mari trebuie sa fie inrolate pana la finalul anului

Conform graficului adoptat de Ministerul Comunicatiilor, toate resedintele de judet si orasele cu mai mult de 150.000 de locuitori trebuie sa se inroleze in Sistemul Electronic pana la finalul anului, pentru a permite contribuabililor plata online a taxelor si impozitelor.

Calendarul initial a presupus insa ca sistemul electronic sa fi fost disponibil inca de la inceputul anului. Conform reprezentantilor Ministerului Comunicatiilor, intarzierea a fost cauzata de clarificarea unor aspecte tehnice si legislative privind protejarea datelor cu caracter personal.

“Ministerul va fi asaltat in urmatoarea luna si jumatate de cereri privind inrolarea in sistem din partea primariilor”, a precizat Dorin Florea, primarul municipiului Tg-Mures si presedintele Asociatiilor Municipiilor.

Acesta a precizat ca pe 21 aprilie, in cadrul unei intruniri realizata in cadrul Asociatiei va prezenta membrilor noul sistem electronic si ii va indemna sa se inroleze.

Sistemul de plata a impozitelor a fost dezvoltat de catre APERO (Asociatia de Plati Electronice din Romania) pentru Ministerul Comunicatiilor si Sistemelor Informatice (MCSI). O contributie importanta au avut-o si Ministerul Finantelor Publice, SRI si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Plati


Transferuri rapide de bani intre cardurile Visa, prin CEC Bank
Transferuri rapide de bani intre cardurile Visa, prin CEC Bank

CEC Bank a lansat aplicatia mobila Card2Card Transfer, prin care utilizatorii pot face transferuri de bani de pe cardul propriu pe cardul Visa altor beneficiari. Aplicatia este o alternativa la transferurile rapide de bani internationale.

21 Ianuarie 2020 | Plati

Noi cerinte la autentificarea prin Internet Banking
Noi cerinte la autentificarea prin Internet Banking

Noua directiva privind serviciile de plati devine aplicabila si in Romania din luna decembrie 2019, ocazie cu care se introduc cerinte mai stricte de autentificare a clientilor pentru platile online.

25 Noiembrie 2019 | Plati

Atentie la capcanele cumparaturilor online!
Atentie la capcanele cumparaturilor online!

Cumparaturile online castiga tot mai mult teren datorita comoditatii pe care ne-o ofera. Insa, desi exista reglementari destul de clare cu privire la drepturile consumatorilor in astfel de tranzactii, comerciantii se conformeaza destul de greu. Ce trebuie sa stii cand cumperi de pe net, pentru a nu fi pacalit?

7 Martie 2019 | Plati

Ce taxe avem de platit la inceput de an?
Ce taxe avem de platit la inceput de an?

Inceputul de an vine cu o serie de cheltuieli pentru populatie, in contul taxelor si impozitelor datorate statului. Prima transa din impozitele locale trebuie platita pana pe 31 martie, iar declaratia unica, nou introdusa in 2018, trebuie depusa pana pe 15 martie si tot pana atunci trebuie platite darile aferente anului anterior.

30 Ianuarie 2019 | Plati

Mai multe articole

Inapoi sus