top banner

Comisia Europeana vrea eficienta mai mare si costuri mai mici la platile electronice

11 Ianuarie 2012 | Autor: Conso

Comisia Europeana a publicat Cartea verde privind sistemele de plata prin card, internet sau telefon mobil, cu scopul de a creste eficienta la nivel european si de a reduce costul pentru consumatori.
Aceasta Carte verde evalueaza situatia actuala a platilor cu cardul, prin internet sau prin telefonia mobila la nivel european, identifica discrepantele fata de viziunea unei piete integrate pe deplin si incearca sa identifice obstacolele care exista in atingerea acestui tel.
Obiectivul Cartii este de a lansa un proces de consultare generala in urmatoarele trei luni cu particle interesate pentru a valida sau a contribui la analiza Comisiei.
Principalele probleme identificate deja se refera la accesul si intrarea pe piata pentru furnizorii de servicii, siguranta platilor si protectia datelor, tarifarea transparenta si eficienta, standardizarea tehnica si interoperabilitatea intre furnizorii de servicii.
 “Sistemele ineficiente de plata din UE ridica nejustificat costurile tranzactiilor, submineaza competitivitatea economiei europene la nivel mondial si ii limiteaza potentialul de crestere.
Consumatorii, comerciantii si intreprinderile europene merita servicii de plata in pas cu secolul al 21-lea: transparente, cu valoare adaugata reala si care sa utilizeze cel mai bine tehnologiile noastre”, a precizat Joaquin Almunia.
Desi Comisia a fost activa in trecut in ceea ce priveste problema platilor cu cardul, in special in zona SEPA, platile prin internet si prin telefonia mobila sunt domenii de politica relativ noi la nivel european.
Spre exemplu, lipsa transparentei submineaza concurenta si face ca un comerciant sa transfere costul suportat prin utilizarea unui POS catre toti consumatorii.
Conform statisticilor oficiale de la finalul lui 2009, fiecare european are 1,5 carduri active, ceea ce rezulta intr-un total de aproape 730 milioane de carduri de debit si credit la nivelul UE. Unul din trei europeni utilizeaza serviciile de internet banking, iar numarul s-ar putea dubla pana in 2020.
Acelasi trend puternic de crestere se estimeaza si in zona comertului online si a platilor prin telefon.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul