Comisia Europeana vrea eficienta mai mare si costuri mai mici la platile electronice

Comisia Europeana a publicat Cartea verde privind sistemele de plata prin card, internet sau telefon mobil, cu scopul de a creste eficienta la nivel european si de a reduce costul pentru consumatori.


Aceasta Carte verde evalueaza situatia actuala a platilor cu cardul, prin internet sau prin telefonia mobila la nivel european, identifica discrepantele fata de viziunea unei piete integrate pe deplin si incearca sa identifice obstacolele care exista in atingerea acestui tel.

Obiectivul Cartii este de a lansa un proces de consultare generala in urmatoarele trei luni cu particle interesate pentru a valida sau a contribui la analiza Comisiei.

Principalele probleme identificate deja se refera la accesul si intrarea pe piata pentru furnizorii de servicii, siguranta platilor si protectia datelor, tarifarea transparenta si eficienta, standardizarea tehnica si interoperabilitatea intre furnizorii de servicii.

 “Sistemele ineficiente de plata din UE ridica nejustificat costurile tranzactiilor, submineaza competitivitatea economiei europene la nivel mondial si ii limiteaza potentialul de crestere.

Consumatorii, comerciantii si intreprinderile europene merita servicii de plata in pas cu secolul al 21-lea: transparente, cu valoare adaugata reala si care sa utilizeze cel mai bine tehnologiile noastre”, a precizat Joaquin Almunia.

Desi Comisia a fost activa in trecut in ceea ce priveste problema platilor cu cardul, in special in zona SEPA, platile prin internet si prin telefonia mobila sunt domenii de politica relativ noi la nivel european.
Spre exemplu, lipsa transparentei submineaza concurenta si face ca un comerciant sa transfere costul suportat prin utilizarea unui POS catre toti consumatorii.

Conform statisticilor oficiale de la finalul lui 2009, fiecare european are 1,5 carduri active, ceea ce rezulta intr-un total de aproape 730 milioane de carduri de debit si credit la nivelul UE. Unul din trei europeni utilizeaza serviciile de internet banking, iar numarul s-ar putea dubla pana in 2020.

Acelasi trend puternic de crestere se estimeaza si in zona comertului online si a platilor prin telefon.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

Inapoi sus