Cat costa un transfer de bani in tara?

Transferul de bani este una dintre cele mai des intalnite operatiuni financiare. Fie ca  este vorba de plata unei facturi, plata unui serviciu sau pur si simplu dorinta de a trimite bani unei rude sau unui prieten, exista cel putin 4 modalitati de transmitere.

In epoca tehnologiei si a comunicatiilor, posibilitatile de transfer a banilor sunt mult mai numeroase decat erau acum 10-20 ani. Dar, pe cat de multe variante exista, pe atat de diferite sunt si comisioanele.

Astfel, plata unei facturi sau simplul transfer de bani catre o ruda, poate fi gratuit sau poate scoate din buzunarul clientilor cateva zeci de lei.

Si, nu intotdeauna modalitatile cele mai vechi de transfer sau cele realizate online sunt si cele mai ieftine.

•    plata prin mandat postal


Plata prin mandat postal este poate cea mai cunoscuta modalitate utilizata in trecut de parintii si bunicii nostri pentru transferul unor sume. Transferul se face pe baza adresei postale iar, in functie de tipul de mandat, online, e-mandat sau madat clasic, banii pot ajunge intr-o ora sau in cel mult 2 zile. Costurile sunt insa destul de mari, cel mai scump transfer fiind cel ordonat online.

Astfel, clientii platesc un comision fix de inregistrare de 11 lei, la care se adauga un tarif pe valoare de 1,1%. Pentru un transfer online de 500 lei, clientii platesc un comision de 16,5 lei, iar destinatarul trebuie sa se prezinte la posta, pentru ridicarea banilor.

In cazul mandatului simplu, comisionul pentru un transfer de 500 lei este de 8 lei, banii ajung la adresa de domiciliu, dar circuitul dureaza pana la 2 zile.

•    plata prin transfer rapid

Transferul rapid de bani prin sisteme de tipul Western Union sau Money Gramm a fost conceput pentru a transmite bani intr-un timp scurt, in euro sau dolari, oriunde in lume, doar pe baza actului de identitate. In consecinta, transferul rapid a fost unul din mijloacele preferate de emigrantii sau muncitorii din strainatate care nu au acces la un cont bancar.

Costul unui transfer prin aceste sisteme este insa destul de piperat. In ultimii ani a fost promovat si transferul de bani in interiorul tarii, direct in lei. Costurile nu sunt insa mai mici.

Astfel, pentru a transfera 500 lei din Bucuresti in Iasi, clientii achita 25 lei la Westen Union si 20 lei la MoneyGram.

•    plata facturilor la puncte specializate sau banci


In cazul in care plata este destinata unui furnizor, exista diverse servicii care faciliteaza operatiunea de transfer. Facturile se pot plati si la Posta, la diversi comercianti prin serviciul Payzone sau PayPoint, la benzinarii, fara comisioane. Dar, chiar daca este destul de extinsa, lista furnizorilor pentru care se pot plati facturi ramane limitata.

Plata prin diverse sisteme online costa insa si poate fi chiar destul de scumpa. Spre exemplu, site-urile specializate impun un comison de pana la 2,9% din suma platita. Pentru facturi in valoare de 500 lei, comisionul este de 14,5 lei.

In cazul in care factura se plateste la ghiseul bancii, comisionul poate varia de la 0 lei pana la 8 lei pentru fiecare factura in parte.

•    transferul banilor prin banca

Transferul banilor prin intermediul bancilor ramane totusi cea mai usoara si ieftina modalitate. In primul rand deschiderea unui cont curent se poate face de catre oricine are un buletin si isi permite sa plateasca minim 5 lei anual pentru administrare.

Din acel moment, clientii au acces la o serie de operatiuni care implica atat incasari cat si plati. Spre exemplu, transferul se poate face prin depunerea in numerar a sumei in contul bancar al destinatarului. Sumele apar aproape imediat in contul beneficiarului, iar depunerea de numerar nu este in general taxata de banci.

Avand in vedere retelele relativ extinse ale bancilor, banii se pot depune la orice unitate a bancii la care are beneficiarul deschis cont. Iar accesul la bani se poate face atat prin ridicarea de la casierie cat si prin  intermediul cardului bancar.

Pentru cei care nu doresc sa umble deloc cu numerar, transferul de bani se poate face si prin ordin de plata. Platitorul si beneficiarul pot avea conturi la aceeasi banca (transfer intrabancar) sau la banci diferite (transfer interbancar). In functie de suma si de tipul transferului, comisionul variaza intre 0 lei si poate ajunge la cateva zeci de lei.

Pentru un transfer de 500 lei, platitorul plateste un comision de pana in 10 lei, diferit in functie de banca la care are contul. Comisioanele practicate de banci pot fi comparate in sectiunea Plati de pe Conso.ro.

De asemenea, unele banci impun si un comison de incasare de la beneficiar, care poate ajunge la cativa lei, opriti automat de banca din suma intrata in cont.

Sumele transferate prin ordin de plata pot ajunge aproape in timp real la beneficiar, in cazul unui transfer intrabancar, sau poate dura maxim 1 zi, in cazul unui transfer interbancar.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus