Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Cat costa un transfer de bani in tara?

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Plati

 

Transferul de bani este una dintre cele mai des intalnite operatiuni financiare. Fie ca  este vorba de plata unei facturi, plata unui serviciu sau pur si simplu dorinta de a trimite bani unei rude sau unui prieten, exista cel putin 4 modalitati de transmitere.

In epoca tehnologiei si a comunicatiilor, posibilitatile de transfer a banilor sunt mult mai numeroase decat erau acum 10-20 ani. Dar, pe cat de multe variante exista, pe atat de diferite sunt si comisioanele.

Astfel, plata unei facturi sau simplul transfer de bani catre o ruda, poate fi gratuit sau poate scoate din buzunarul clientilor cateva zeci de lei.

Si, nu intotdeauna modalitatile cele mai vechi de transfer sau cele realizate online sunt si cele mai ieftine.

•    plata prin mandat postal


Plata prin mandat postal este poate cea mai cunoscuta modalitate utilizata in trecut de parintii si bunicii nostri pentru transferul unor sume. Transferul se face pe baza adresei postale iar, in functie de tipul de mandat, online, e-mandat sau madat clasic, banii pot ajunge intr-o ora sau in cel mult 2 zile. Costurile sunt insa destul de mari, cel mai scump transfer fiind cel ordonat online.

Astfel, clientii platesc un comision fix de inregistrare de 11 lei, la care se adauga un tarif pe valoare de 1,1%. Pentru un transfer online de 500 lei, clientii platesc un comision de 16,5 lei, iar destinatarul trebuie sa se prezinte la posta, pentru ridicarea banilor.

In cazul mandatului simplu, comisionul pentru un transfer de 500 lei este de 8 lei, banii ajung la adresa de domiciliu, dar circuitul dureaza pana la 2 zile.

•    plata prin transfer rapid

Transferul rapid de bani prin sisteme de tipul Western Union sau Money Gramm a fost conceput pentru a transmite bani intr-un timp scurt, in euro sau dolari, oriunde in lume, doar pe baza actului de identitate. In consecinta, transferul rapid a fost unul din mijloacele preferate de emigrantii sau muncitorii din strainatate care nu au acces la un cont bancar.

Costul unui transfer prin aceste sisteme este insa destul de piperat. In ultimii ani a fost promovat si transferul de bani in interiorul tarii, direct in lei. Costurile nu sunt insa mai mici.

Astfel, pentru a transfera 500 lei din Bucuresti in Iasi, clientii achita 25 lei la Westen Union si 20 lei la MoneyGram.

•    plata facturilor la puncte specializate sau banci


In cazul in care plata este destinata unui furnizor, exista diverse servicii care faciliteaza operatiunea de transfer. Facturile se pot plati si la Posta, la diversi comercianti prin serviciul Payzone sau PayPoint, la benzinarii, fara comisioane. Dar, chiar daca este destul de extinsa, lista furnizorilor pentru care se pot plati facturi ramane limitata.

Plata prin diverse sisteme online costa insa si poate fi chiar destul de scumpa. Spre exemplu, site-urile specializate impun un comison de pana la 2,9% din suma platita. Pentru facturi in valoare de 500 lei, comisionul este de 14,5 lei.

In cazul in care factura se plateste la ghiseul bancii, comisionul poate varia de la 0 lei pana la 8 lei pentru fiecare factura in parte.

•    transferul banilor prin banca

Transferul banilor prin intermediul bancilor ramane totusi cea mai usoara si ieftina modalitate. In primul rand deschiderea unui cont curent se poate face de catre oricine are un buletin si isi permite sa plateasca minim 5 lei anual pentru administrare.

Din acel moment, clientii au acces la o serie de operatiuni care implica atat incasari cat si plati. Spre exemplu, transferul se poate face prin depunerea in numerar a sumei in contul bancar al destinatarului. Sumele apar aproape imediat in contul beneficiarului, iar depunerea de numerar nu este in general taxata de banci.

Avand in vedere retelele relativ extinse ale bancilor, banii se pot depune la orice unitate a bancii la care are beneficiarul deschis cont. Iar accesul la bani se poate face atat prin ridicarea de la casierie cat si prin  intermediul cardului bancar.

Pentru cei care nu doresc sa umble deloc cu numerar, transferul de bani se poate face si prin ordin de plata. Platitorul si beneficiarul pot avea conturi la aceeasi banca (transfer intrabancar) sau la banci diferite (transfer interbancar). In functie de suma si de tipul transferului, comisionul variaza intre 0 lei si poate ajunge la cateva zeci de lei.

Pentru un transfer de 500 lei, platitorul plateste un comision de pana in 10 lei, diferit in functie de banca la care are contul. Comisioanele practicate de banci pot fi comparate in sectiunea Plati de pe Conso.ro.

De asemenea, unele banci impun si un comison de incasare de la beneficiar, care poate ajunge la cativa lei, opriti automat de banca din suma intrata in cont.

Sumele transferate prin ordin de plata pot ajunge aproape in timp real la beneficiar, in cazul unui transfer intrabancar, sau poate dura maxim 1 zi, in cazul unui transfer interbancar.

Alte articole din Plati

Plati

Fiscul trimite decizii de impunere pe ultimii 5 ani! Vezi cand trebuie sa platesti!

Persoanele fizice cu datorii la stat vor primi, pana in data de 15 noiembrie, o decizie de impunere de la Fisc, pe ultimii 5 ani, pe care trebuie sa le plateasca pana in martie 2019. Pentru cei care platesc pana la finalul acestui an, Ministerul Finantelor are in vedere sa acorde un bonus de pana la 10%, a anuntat ministrul Eugen Teodorovici. Citeste mai mult

Plata taxelor si impozitelor, posibila si prin internet banking

Plata taxelor si impozitelor online, prin intermediul ghiseul.ro, se poate realiza, de acum, si prin internet banking. Deocamdata, sistemul pilot a fost implementat de o singura banca, insa urmeaza sa fie extins si la celelalte. Pana acum, plata darilor la stat pe aceasta platforma se putea realiza doar cu cardul. Citeste mai mult

Opinii recente

de carmen popescu

"in urma cu 2 ani jumate,am luat prin cetelem un TV in val. de 1900ron,rata a fost de 145lei timp de 1 an jumate. . . totul ..."

Facebook