top banner

Ai primit 5 lei in cont? Poti sa ramai fara ei

08 Martie 2013 | Autor: Alexandra Popa

Unele banci percep comisioane foarte mari la incasarea de bani in contul curent, inclusiv in conturile aferente conventiilor salariale. Acest lucru face ca persoanele care incaseaza des bani in cont, fie din salarii, alocatii, decontari, sa se trezeasca cu mai putini bani in cont.
Alegerea bancii la care sa-ti incasezi salariul nu este intotdeauna o decizie individuala. Dar, exista multe alte situatii in care alegerea contului se face voluntar iar cei care isi aleg banca si contul curent trebuie sa fie foarte atenti la specificul propriilor tranzactii derulate.
Atentie la comisioanele de incasare
Incasarea unei sume de bani in cont este una dintre operatiunile cele mai ‘dorite’ de clienti. Ce te faci insa cand aceasta operatiune este insotita de comisioane atat de mari incat pot ajunge sa diminueze simtitor sumele incasate?
Comisioanele de incasare ar fi trebuit sa dispara de mult, o data cu introducerea sistemului de decontare electronica. Nu toate bancile au renuntat la ele, ba chiar in ultima vreme chiar s-au inmultit institutiile care il percep.
Cum functioneaza acest comision: de fiecare data cand iti intra bani, banca retine o parte din ei.
In general, comisioanele de incasare difera ca nivel in functie de suma primita in cont si pot ajunge chiar si la 10 lei pe operatiune.
Sa luam ca exemplu o persoana care primeste salariul in doua transe, de cate 1.000 lei fiecare. Lunar, mai primeste in cont un ajutor/alocatie/pensie alimentara de 500 lei.
De la serviciu i se solicita sa faca anumite delegatii sau cheltuieli care ii sunt ulterior decontate iar suma cheltuita virata inapoi pe cont pe baza bonurilor sau facturii primite: 150 lei un pranz cu un partener de afaceri si 1 abonament RATB de 60 lei.
La un comision mediu de 5 lei pentru fiecare incasare, clientul plateste din buzunar bancii cate 25 lei in fiecare luna.
Cei mai dezavantajati sunt cei care primesc in cont des sume de bani reprezentand decontari de mica valoare: abonamente de transport, bilete de tren, burse scolare, bonuri de taxi.
Ce acopera comisioanele de incasare?
Procesarea unui incasari nu presupune un comision direct pentru banca, pe care aceasta sa-l recupereze de la client.
Singurul cost ar fi amortizarea investitiilor in sistemul informatic al bancii. In mod normal, acestea se recupereaza din comisioanele de administrare ale conturilor curente, comisioanele pentru platile efectuate de client si din depozitele interbancare pe care bancile le fac din banii din conturile clientilor.
Taxarea suplimentara a incasarilor aduce un profit suplimentar bancii, insa este deranjanta pentru client. Este ca si cum ai pune bani intr-un buzunar gaurit.
Vestea buna este ca nu toate bancile pecep astfel de comisioane, astfel ca daca vreti sa evitati acest comision, exista alternative.
Conso.ro va pune la dispozitie in sectiunea de Comparatii conturi curente toate ofertele bancilor. In pasul 2 de comparatii, utilizatorii pot gasi comisioanele percepute la incasare.
Comisioanele de incasare percepute de banci la contul curent
Banca comision
  interbancar intrabancar
BCR intre 1 si 10 lei 0,5 lei
Banca Transilvania intre 2,7 si 18 lei intre 1,5 si 8 lei
BRD intre 3 si 10 lei 2 lei
Raiffeisen Bank intre 3 si 7 lei -
Volksbank intre 1,7 si 22 lei -
CEC Bank 1 leu -
sursa: bancile comerciale

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul